Potvrdio njegov brat Bedri Shala

Bedri Shala, brat vlasnika kompanije "LDA Group" sa sjedištem u Lapušniku u opštini Drenas Kadria Shale, koji je povezan sa krađom novca iz Trezora Kosova, potvrdio je za Gazeta Express da se njegov brat predao policiji.

„Prije pola sata predao se policiji, odnosno Odjeljenju za ekonomski kriminal", rekao je Bedri, brat Kadria Shale za Gazeta Express.

Prvi put nakon bjekstva, Kadri Shala se oglasio, preko svog brata Bedrie koji je u subotu veče redakciji Gazeta Express i T7 televiziji predao rukom pisano pismo u kome je ispričao priču o tome kako je tako velika količina novca iz kosovskog budžeta završila na računu njegove firme.

“Negdje oko 3 sata otišao sam do bankomata TEB banke u Prizrenu da povučem jedan iznos sredstava za svoje lične potrebe sa računa firme čiji sam zastupnik, LDA-Gruop, jer sam na računu imao dovoljno sredstava, približno 20.000 eura. U tom trenutku sam primjetio da je iznos na računu iznad vrijednosti koju sam imao.

Od tog trenutka sam mislio da sam dobio sredstva od kompanija sa kojima sam radio, jer sam angažovao izvršitelja za kompanije koje imaju obaveze prema meni”, navodi Shala u pismu.

Po dobijanju ovog novca, Shala je počeo da isplaćuje dugove koje je imao prema pojedincima ili kompanijama.

Shala, za kojim traga policija, naveo je da članovi njegove porodice koje su mediji pominjali nisu bili svijesni njegovih postupaka.

“Dragi mediji, ovdje nema ničeg političkog, a miješanje moje porodice, moje djece koja nisu ni bila svijesna i nemaju nikakve veze sa slučajem, miješanje pravnih i fizičkih lica bila je strašna, neetična, bez poznavanja suštine ovog slučaja”.

Shala se izvinio porodici i svima koji su bili etiketirani.

“Koristim priliku da se izvinim porodici, djeci i svima koji su bili etiketirani a nisu imali saznanja o ovom slučaju”, naveo je on.

Na kraju ovog pisma, osnivač kompanije “LDA – Group” najavio je predaju policiji.

“Trenutno sam u inostranstvu i u roku od 2-3 dana javiću se nadležnim organima”, rekao je Shala, koji je takođe porekao da ima bilo kakve veze sa zaposlenim u Trezoru Labinotom Grudom, koji je uhapšen zbog sumnje da je izvršio transakciju novca na njegovu firmu.

Shala je zaključio pismo negirajući bilo kakvu vezu sa institucijama i zaposlenima u ministarstvu i trezoru.

“P.S Ništa i nikada nisam radio u državnim institucijama i nemam nikakve veze sa zaposlenima u ministarstvu ili trezoru“, napisao je Shala.

Vlada Kosova uputila je zahtjev dvojici vlasnika „LDA Group“  Valonu i Kadri Shali, koji su u bjekstvu od 20. oktobra, a za koje se sumnjalo da su u inostranstvu, da Trezoru vrate 2.077. 995,90 eura nestalih prije dvije nedjelje, u roku od pet dana.

Tog dana policija uhapsila je Labinota Grudu, službenika Trezora, koji je osumnjičen za ilegalne transfere u vrijednosti od preko dva miliona eura na račun “LDA Grupe”.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express