Ministar pravde Kosova

Ministar pravde Selim Selimi kaže da bi moglo doći do velikih tenzija ukoliko se potvrdi optužnica Specijalnog suda protiv predsjednika Hashima Thaçija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija, prenosi Gazeta Express.

Dodao je da su izjave Specijalizovanih vijeća vezane za Thaçija i Veselija uznemirujuće, ali da vjeruje u pravdu.

“To me uznemirava i izaziva nezadovoljstvo i o tome sam javno govorio. Izašla je izjava Specijalizovanih vijeća koja je više politička jer mislim da Tužilaštvo ne treba da objavljuje izjave već treba da vrši istrage i podiže optužnice. Ali kad se udari na predsjednika zemlje, na bivšeg predsjednika skupštine, takve izjave su uznemirujuće”, rekao je Selimi.

Naglasio je da je Specijalni sud pripada pravosudnom sistemu Kosova, jer je izglasan u skupštini na osnovu ustavnog amandmana i mora da radi posao kao što to rade i drugi sudovi na Kosovu.

„Tenzije ćemo moći da kontrolišemo, jer vjerujemo u pravdu i znamo da je naš rat bio čist, to je u mnogim slučajevima dokazano u Hagu. Ne bismo se trebali da se plašimo pravde, ali kad pravda teži nekakvoj politici, onda smo zabrinuti, jer vođenje politike sa pravdom je neka vrsta društvenog štapa koji nam je nametnut. Vjerujemo u pravdu, uvijek smo verovali u pravdu, pravda će sigurno izaći na videlo kao i u drugim slučajevima", rekao je Selimi.

Ministar pravde smatra da ne postoji rizik od podizanja optužnice protiv lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja.

„Haradinaja je Haški tribunal dva puta oslobađao, mislim da je njegov slučaj zaključen čak i u Specijalizovanim vijećima“, rekao je Selimi.

Istakao je da je ga zabrinjava “misteriozan način na koji su pristupili cijelom tom slučaju”, jer, kako je rekao “mislim da nema potrebe za svom tom mistikom – ako postoje dokazi, treba da sledi krivični postupak, a ne izjave”.

“Pozivi koji su poslati vrlo često su bili nejasni i nije se znalo da li se neko poziva kao svjedok, optuženi ili osumnjičeni. To je stvorilo maglu, ali mi se ne bojimo pravde“, rekao je Selimi.

Selimi je između ostalog rekao da je rat OVK bio plemenit i da Specijalizovana vijeća ne treba da se plaše da će neko pobeći od pravde, jer su svi njegovi članovi u stanju da svjedoče o plemenitom ratu koji su vodili.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express