Ministar zdravlja Kosova

Ministar zdravlja Armend Zemaj negirao je da u Klinici za infektivne bolesti u Prištini nema mjesta za koronavirusne bolesnike. Prema njegovim riječima, situacija sa koronavirusom je pod kontrolom.

Zemaj je najavio pojačanu kontrolu kafića na Kosovu kako bi se na najbolji način upravljalo situacijom, prenosi Koha.

“Slučajevi su eskalirali od početka mjeseca. Pokušavamo da upravljamo situacijom. Situacija je pod punom kontrolom. Malo je dezinformacija o upravljanju klinikama i prenatrpanosti onih koji to žele da protumače u tom obliku. Večeras podržavam sanitarne inspektore. Upozorio sam da neće biti oproštenja za prekršioce zakona i nećemo dozvoliti da nas vrate u izolaciju”, rekao je Zemaj.

Nije tačno da u Klinici za infektivne bolesti nema mjesta, nije tačno da je Kliničko-univerzitetski centar na ivici kolapsa, to su laži i manipulacije zlonamjernih ljudi, istakao je ministar zdravlja.

“Imamo dovoljno mjesta, ali ne daj Bože da nam zatrebaju. Imamo krevete, respiratore, obučeno stručno osoblje koje svoj posao maksimalno radi 24 sata dnevno uz podršku Ministarstva zdravlja, Vlade Kosova i drugih aktera”, rekao je Zemaj.

Na Kosovu trenutno postoji 1.250 aktivnih slučajeva koronavirusa. Do sada je na Kosovu registrovano 2.878 pozitivnih slučajeva od čega je izliječeno 1.577, a 51 osoba je preminula od posljedica koronavirusa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore