Politički analitičar

Politički analitičar Belul Beqaj izjavio je sinoć da je sada idealna prilika za Njemačku da ispravi neke greške i preuzme vodeću ulogu u Evropskoj uniji.

Beqaj je u emisji "Desku" na KTV ocjenio da je ovo vrijeme idealno da Njemačka i kancelarka Angela Merkel stvore sinergiju u Evropskoj uniji i da se poguraju "velika pitanja".

"Inicijativu će preuzeti Njemačka i Francuska i preuzeće primat koji su izgubile. To je vrlo dobra prilika za Njemačku da ispliva na površinu i ispravi neke greške koje je napravila 2007, kada je bila vodeća. Njemačka ima posebnu priliku, posebno Merkelova, da okonča karijeru u interesu EU u smislu vizne liberalizacije za Kosovo i pritiska na neke zemlje da nas priznaju, jer je mogu poslušati ostale zemalje i tako stvoriti sinergiju koja nedostaje u EU", poručio je Beqaj.

Govoreći o dijalogu imeđu Kosova i Srbije, istakao je da izostanak predsjednika Kosova Hashima Thaçija u pregovorima, dodaje još jedan problem "kako da potencijalni sporazum da prođe u Skupštini Kosova".

Dodao je i da bi na Kosovu moglo biti novih izbora na jesen. Prema njegovim riječima, vlada na čelu sa premijerom Avdullahom Hotijem nema legitimitet da zaključi sporazum sa Srbijom.

"Ovo je dobar početak za liderstvo Zapada koje je dovelo Kosovo do totalne degradacije. Prilika je da se otvore vrata za povratak političkog liderstva, koje ne samo da obećava prekretnicu već i može uneti nove alternative. To se može dogoditi do jeseni. Bez izbora se ništa ne  može učiniti, posebno u vezi sa sporazumom. Bez izlaska na birališta, bez provjere legitimiteta i bez postizanja zajedničkog imenitelja onih koji su predstavnici različitog mišljenja", rekao je Beqaj.

Kako je naveo, glavni hendikep vlade Avdullaha Hotija, je činjenica da je rezultat scenarija američke administracije.

"Američka administracija doživjela je nokdaun nakon objave optužnice, kao i Hotijeva vlada. Na sceni je nastupila jedna promjena. Evropska unija spava već nekoliko godina i želi da preuzme inicijativu, ali ima nesreću što želi da to uradi sa ovom vladom. Tu ja vidim glavni problem", ocjenio je Beqaj.

Prema njegovim riječima, međutim, Srbija nije toliko zainteresovana za dogovor, a mišljenja je i da bi bilo bolje sačuvati status kvo.

"Između do skora postojećih alternativa koje su se odnosile na razmjenu teritorija i mogućnosti promjene ustavnog položaja srpske manjine na Kosovu, koja bi bila 'Trojanski konj', mislim da bi bilo bolje sačuvati status kvo. Srbija nije baš zainteresovana za postizanje dogovora, a pitanje priznavanja od Srbije nije od vitalnog značaja. Ako smo preživjeli 20 godina sa ovim vođstvom koje se degradiralo do te mjere, zamislite drugu alternativu da nakon novih izbora dođe normalna vlada, mislim da će to biti sto odsto veća prilika", zaključio je Beqaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore