To trebalo da učini kao državnik

Prištinski advokat Tom Gashi izjavio je večeras da predsjednik Kosova Hashim Thaçi treba da podnese ostavku, zbog optužnice za ratne zločine koju je protiv njega podnelo Specijalno tužilaštvo.

Gashi je u emisiji "Info magazin" na televiziji Klan Kosova istakao da je Thaçi to trebalo da učini kao državnik, kada je shvatio da protiv njega postoji takva optužnica, iako ona još uvijek nije potrvđena.

"Sposobnost, težina, snaga i hrabrost demokratskih državnika u svijetu dolaze u prvi plan u teškim vremenima. Lako je biti predsjednik države, čak i Kosova, ako su stvari u redu i nema takvih problema", ocjenio je prištinski avdokat.

Međutim, u trenutku kada je Specijalni sud podigao optužnicu, prema njegovim riječima, Thaçi je morao da podnese ostavku.

"Thaçi je morao da podne ostavku, bilo da se u tom trenutku nalazio u avionu, brodu, automobilu ili bilo gdje drugdje. Nadamo se da Specijalni sud neće potvrditi optužnicu. Međutim, to nije žrtva, već težina same akcije kada ste predsjednik države", ocjenio je Gashi.

Istakao je i optužnica protiv Thaçija za ratne zločine od strane Specijalnog suda stvara lošu sliku o Kosovu.

"Svi smo videli da se širom svijeta proširila vijest da je predsjednik Kosova optužen za ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti, a ime mu je Hashim Thaçi", ukazao je Gashi.

Dodao je i da nije aludirao na činjenicu da je od trenutka kada je izašao izvještaj švicarskog senatora Dicka Martyja, da je Thaçi morao da podnese ostavku sa bilo koje pozicije koja je tada bila.

"A sve aluzije koje su izašle u osnovi su knjige Carle Del Ponte, a mi nismo takva demokratska država, a izvještaj Dicka Martyja ne smatra se tako ozbiljnim", zaključio je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova