Situacija sa COVID-19

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da još nije doneta odluka o dozvoli proslava vjenčanja, otvaranju bazena i drugih privrednih aktivnosti koje je, prema ranijoj najavi, trebalo da budu dozvoljene od 1. jula, prenosi Gazeta Express.

U saopštenju za javnost Ministarstvo zdravlja saopštilo je da će svaku odluku vezanu za te mjere objaviti Ministarstvo zdravlja.

„Što se tiče mjera za oslobađanje privrednih aktivnosti predviđenih za 1. jul 2020., Ministarstvo zdravlja obavještava institucije i širu javnost da zvanične informacije o mjerama protiv kovida-19 izdaju samo Vlada Kosova i Ministarstvo zdravlja u koordinaciji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje", navodi se u saopštenju.

Premijer Avdullah Hoti rekao je juče da je situacija sa koronavirusom na Kosovu „pod krhkom kontrolom“.

Na konferenciji za štampu u Prištini, poslije sastanka Odbora za upravljanje koronavirusom, Hoti je rekao da je Klinika za zarazne bolesti pretrpana pacijentima koji su zaraženi koronavirusom i da su kapaciteti prepunjeni.

Hoti je pozvao na potpunu primjenu mjera: nošenja maske, fizičke udaljenosti i pranja ruku.

Nove mjere, za koje kaže da će biti donete na sljedećem sastanku vlade, uključivaće smanjenje rada u institucijama – rukovodioci institucija trebalo bi da oslobode one koji mogu da rade od kuće.

Mjere će obuhvatiti i zatvaranje preduzeća u kojima postoje registrovani slučajevi koronavirusa, boravak u kućnoj izolaciji i kontrola kao i zabrana okupljanja više od 100 ljudi na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Hoti je najavio da će se oni koji ne sprovedu mjere suočiti sa zakonom.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express