Njemački stručnjak za Balkan

Njemački stručnjak za Balkan Bodo Weber rekao je da je optužnica Specijalnog suda protiv predsjednika Kosova Hashima Thaçija, objavljena u vrijeme kada se očekivao nastavak dijaloga između Srbije i Kosova, posljedica strahovanja tužilaca od moguće nagodbe sa Bijelom kućom, prenosi Koha.

"Ako razmotrimo napore predsjednika Thaçija tokom posljednje tri godine za konačni sporazum sa Srbijom, insistiranje na sporazumu o promjeni granica je bilo pristuno. Vanredna odluka tužioca da objavi preliminarnu optužnicu, prije nego što sud donese odluku, vezana je za ovakve postupke predsjednika. Činjenica da su tužioci izabrali ovaj dan svjedoči o njihovom strahu od moguće nagodbe tokom pregovora, koji je trebalo da budu održani u subotu u Bijeloj kući, bez obzira da li je ta zabrinutost osnovana ili ne", rekao je Weber.

On je istakao da Specijalno tužilaštvo neće dozvoliti da na njega utiče američka administracija.

Weber navodi da ovaj sud nije politički.

"Trenutni potez tužilaca, koliko god neobičan bio, potvrđuje nezavisnost Haga, jer je suprotna interesima Trumpove administracije. Političke elite na Kosovu ovu odluku kritikuju kao ‘političku’, ali čak i ako je ta odluka donekle politička, do toga su dovele akcije predsjednika Thaçija i njegovih pristalica unutar i van Kosova. Nema dokaza da je ovaj sud politički", dodao je on.

Objavljivanje optužnice on ne vidi kao plan za ubrzanje suđenja Thaçiju. Smatra da je taj potez više naštetio Trumpovoj administraciji i izaslaniku Grenellu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore