Proces koji se neće uskoro okončati

Ukidanje viza za građane Kosova, su čini se, proces koji se neće uskoro okončati, piše Zeri. Kako navodi ovaj medij, to su rekli zvaničnici Evropske unije premijeru Kosova Avdullahu Hotiju, tokom njegove posjete Briselu.

Građani Kosova više od decenije čekali su ukidanje viza, i uprkos činjenici da je zemlja ispunila sve uslove, ovo obećanje EU nije ispunjeno, podsjeća list.

Očigledno da Evropska unija uskoro neće doneti takvu odluku, a to je najavljeno tokom posjete premijera Hotija Briselu.

U direktnom obraćanju za RTK, novinarka Gjeraqina Tuhina ocjenila je da ukidanje viza nije osnovno pitanje za evropske zvaničnike.

Posljednji zahtjevi su povratak Kosova i Srbije dijalogu, gdje pod svaku cijenu zahtjevaju, da takav proces vodi i posreduje EU.

Juče su dvije najmoćnije zemlje u uniji, Francuska i Njemačka, izjavile da su spremne da što prije započnu dijalog između dveju zemalja.

Prema pisanju Zërija očekuje se da će francuski predsjednik Emmanuel Macron održati samit u Parizu, kojem će prisustvovati zvaničnici obje zemlje.

Što se tiče izdavanja viza, Evropski savjet još uvijek ne donosi konačnu odluku o ovom pitanju, već dalje i zahtjeva da zemlja ispuni druge uslove, poput borbe protiv korupcije.

Izvor: Kosovo Online/Zeri