Nakon objavljivanja prijedloga optužnice

Politički analitičar Ramush Tahiri i profesor Ustavnog prava na PU Mazllum Baraliu mišljenja su da predsjednik Kosova Hashim Thaçi nakon objavljivanja prijedloga optužnice za ratne zločine „mora da podnese ostavku i da će ona biti moralni čin“, a analitičar Đorđe Vukadinović ističe da je Thaçijeva ostavka „logična i očekivana“, prenosi Radio Kim.

Tahiri smatra da Hashim Thaçi mora da podnese ostavku nakon što je optužnica objavljena.

„Predsjednik Kosova Hashim Thaçi mora dati ostavku kao moralni čin. Ukoliko se optužnica potvrdi od istražnog sudije koji ima rok do 24. oktobra, onda Thaçi ima zakonsku obavezu da podnese ostavku“, rekao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim Tahiri.

Baraliu takođe smatra da ostavka Thaçija može da uslijedi kao moralni čin.

„Ako se radi o moralnom stavu, onda bi to moglo da se desi. Nije dužan da to uradi, zato što je to pretprethodni postupak, a i optužnica nije potvrđena, ostalo je još četiri mjeseca. Sve zavisi kako će se stvari odvijati, mada Ustav ne predviđa ostavku već samo razriješenje“, objašnjava Baraliu.

Analitičar Đorđe Vukadinović mišljenja je da optužnica protiv Hashima Thaçija predstavlja političku senzaciju ne samo za prištinske krugove, već i u regionu, ali i šire.

„Bez obzira što je ona najavljivana i o njoj se pričalo već nekoliko godina, objavljivanje optužnice baš sada, neposredno pred sastanak u Vašingtonu ima sigurno i političku konotaciju i pozadinu, ali mi je ne znamo. Da li je cilj optužnice da se dijalog ubrza i da li je nastavak moguć, to još nije jasno“, poručio je Vukadinović.

On je naveo da bi Thaçi, ukoliko se napravi analogija sa Ramushem Haradinajem kada je on podneo ostavku, mogao da učini istu stvar.

„Ostavka Thaçija bi bila logična i očekivana, ali ne mogu da tvrdim da li bi to ubrzalo ili otežalo dijalog“, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim Vukadinović.

Što se tiče nastavka dijaloga, ukoliko Hashim Thaçi ne podnese ostavku, profesor Baraliju smatra da će se to negativno odraziti na ugled predsjednika.

„Itekako će uticati, jer će biti delegitimisan zato što je (i dalje) predsjednik. Postoji pravilo po svim sistemima u pravu, da dok se ne utvrdi da je neko kriv - on je nevin. Ipak, sa političkog aspekta, biće negativno da on predstavlja zemlju“, smatra Mazllum.

Analitičar Tahiri smatra da je Thaçijeva ostavka izvesna, a da se nastavak dijaloga može očekivati tek za godinu dana. Nastavku će prethoditi kosovski izbori u oktobru.

„Thaçi će sigurno podneti ostavku, a nastavak dijaloga možemo da očekujemo tek za godinu dana. Kosovo ulazi u određeni period političke i institucionalne krize i njenog razriješenja, pa ćemo do oktobra imati nove izbore. Ukoliko predsjednik podnese ostavku, parlament mora da izabere novog predsjednika. Parlament uvijek sarađuje sa koalicijom (na vlasti), ali zbog trenutne situacije neće biti dovoljnog broja glasova“, jasan je Tahiri.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila 2020. podnelo na ispitivanje optužnicu protiv predsednika Hashima Thaçija, lidera PDK Kadrija Veselija i još nekoliko lica koja se terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina. U optužnici koja sadrži deset tačaka, navodi se da Hashim Thaçi i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Izvor: Radio Kim