Opširna analiza o posljedicama

Optužnica za ratne zločine protiv Hashima Thaçija stavlja Zapad u tešku poziciju, piše danas briselski portal Politico i ocjenjuje da će optužnica zakomlikovati napore EU i SAD da se postigne mirovno rješenje za Kosovo i pokrenuti pitanja o saradnji Zapada sa Thaçijem, prenosi Tanjug.

U opširnoj analizi o posljedicama objavljivanja prijedloga optužnice protiv Thaçija, portal Politico predviđa da će snažne reakcije, koje je to izazvalo, imati daleko veći uticaj od posledica po samog Thaçija, odnosno da će očekivati Balkanom i šire i protezati se kroz vrijeme, postavljajući neugodna pitanja o spoljnoj politici Zapada "tada i sada".

Portal ističe da se vijest o optužnici pojavila u vrijeme kada je Thaçi bio na putu ka Vašingtonu, gdje je trebalo da učestvuje na sastanku o novoj eri ekonomskih odnosa sa Beogradom, čiji je domaćin trebalo da bude specijalni izaslanik američkog predsjednika Richard Grenell.

U tom kontekstu, ocjenjuje da je tajming teško mogao da bude dramatičniji i ističe da su iz Thaçijevog tabora potekle optužbe o zavjeri da se opstruira sastanak.

Portal upozorava da optužbe protiv Thaçija, sada, uveliko komplikuju napore EU i SAD za postizanje konačnog mirovnog rješenja između dvije strane u, kako navodi, nestabilnom ćošku Evrope, u kojem se Rusija, Kina, Turska i arapske zemlje Persijskog zaliva takmiče za uticaj.

Politico smatra da će specijalnom izaslaniku američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Richardu Grenellu sada biti teže da svoju misiju pretvori u veliku spoljnopolitičku pobjedu za svog šefa u izbornoj godini u SAD.

Podsjeća i da je Grenell prvobitno objavio da će pregovori biti održani i da će Prištinu, umjesto Thaçija, predstavljati premijer Avdullah Hoti, ali ističe da je Hoti objavio da neće prisustvovati sastanku.

"Neki u regionu, i pojedine evropske diplomate, biće srećni ako Grenellovi napori propadnu", konstatuje Politico i dodaje da oni strahuju da bi ubrzanim postizanjem dogovora između Thaçija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bila ignorisana osnovna pitanja i da bi on uključio "opasnu razmjenu teritorija".

Ističe, međutim, i da su pojedini evropski zvaničnici isticali posljednjih dana da bi napori Grenella da vrati obe strane za pregovarački sto kako bi razgovarali o ekonomiji mogli da pomognu da se ponovo pokrenu politički pregovori, koji su u zastoju pod pokroviteljstvom EU.

Navodi i da se aktivisti za ljudska prava nadaju da će optužnica pokazati da niko ne može da prođe nekažnjeno i da će pravda za "neopisive zločine" biti zadovoljena.

Portal ocjenjuje da uticaj optužnice na politički pejzaž Kosova nije jasan i tvrdi da, ako sud potvrdi optužnicu i Thaçi ode na suđenje, on neće biti jedini koji će biti ispitan.

U tom kontekstu, navodi da je Thaçi bio ključni partner Zapada više od dvije decenije, podsjeća na NATO bombardovanje Srbije, te ističe da su međunarodne snage nastavile da blisko sarađuju s Thaçijem, čak i kada su se pojavile optužbe protiv njega za ozbiljna krivična djela.

Politico ukazuje na izvještaj Dicka Martyja u kojem se navodi da je Thaçi bio na čelu organizovane kriminalne grupe "Drenica", što je Thaçi negirao.

Politico napominje da je činjenica da je u izvještaju Martyja pisalo da se bazira na informacijama raznih zapadnih obavještajnih agencija pokrenula pitanja o tome koliko su zapadne sile zatvarale oči na aktivnosti Thaçija.

A ta pitanja, upozorava, mogla bi ponovo da se pojave ukoliko se Thaçi suoči sa suđenjem, naročito ukoliko se takvi obavještajni izvještaji iskoriste kao dokazi.

Politico zaključuje da će pitanje s kojima će se zapadni zvaničnici suočiti biti poznato barem jednom od onih koji je trebalo da budu Thaçijevi sagovornici u Vašingtonu, a to je:  "Šta su znali i kada su to saznali?"

Izvor: Tanjug