Nakon optužnice za ratne zločine

"Optužnica je podignuta 24. aprila, a Specijalno tužilaštvo u Hagu je o tome juče obavestilo javnost. Obavljivanje imena je nezakonito, a naredni korak je da predmet i optužnica iz Haga idu kod specijalnog sudije za pripremni postupak. On će razmatrati optužnicu i sve dokaze, i ukoliko budu potvrđeni, počeće suđenje, ukoliko ih odbaci, onda se prekida čitav postupak", rekao je u razgovoru za Jutarnji program RTK2 advokat Tom Gashi.

Gashi smatra da jučeršanja vijest nikako nije dobra za Kosovo jer dolazi u nezgodnom trenutku, pred intenzivnu diplomatsku aktivnost Beograda i Prištine.
"Oni koji gledaju na optužnicu iz političkog ugla, kažu da ima nešto što je vezano za odnose Kosova i Srbije jer se, prema mom mišljenju, poslije ovoga sve prekida. Ovo nije normalna situacija jer se prema Zakonu o specijalnom sudu imena optuženih ne objavljuju, jedino ako su jasni dokazi. Mislim da se sada očekuje da predsjednik Hashim Thaçi podnese ostavku, jer nije apsolutno normalno da bude predsjednik Kosova sa optužnicom za ratne zločine", rekao je Gashi za RTK2. 
Advokat Tom Gashi smatra da će sudija za pripremni postupak rješenje o podizanju optužnice protiv predsjednika Hashima Thaçija i lidera PDK Kadrija Veselija doneti ili odbaciti u roku od šest mjeseci, do 24. oktobra.