Obavijestio Grenella

Premijer Kosova objavio da ne može putovati na sastanak zbog optužnice Specijanog tužilaštva u Hagu.

Premijer Avdullah Hoti objavio je da ne može prisustvovati sastanku delegacija Srbije i Kosova 27. juna u Bijeloj kući u Washingtonu.
Hoti je na Twitteru napisao da je, zbog situacije nastale zbog optužnice Specijalnog tužilaštva, obavijestio specijalnog izaslanika SAD-a za dijalog Srbije i Kosova Richarda Grenella da ne može biti na sastanku.
"Zbog novih dešavanja u Prištini zbog optužnice koju je podnijelo Specijalno tužilaštvo, moram se vratiti u svoju zemlju da se bavim tom situacijom. Obavijestio sam ambasadora Grenella da ne mogu da prisustvujem sastanku 27. juna u Bijeloj kući", objavio je kosovski premijer na svom nalogu na Twitteru.

Sudija ispituje optužnicu

Dan ranije, Tužilaštvo u Hagu podnijelo je na razmatranje optužnicu za ratne zločine protiv kosovskog predsjednika Hashima Thaçija i lidera Demokratske partije Kosoca Kadrija Veselija.
Optužnica se sastoji od deset tačaka, a Thaçija i Veselija se, među ostalim, tereti za gotovo 100 ubistava, prisilne nestanke, progone i mučenje.
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio hoće li je potvrditi, piše u saopštenju.
Po objavi informacije, Thaçi je saopštio kako otkazuje posjetu Washingtonu.