Djelovanje tužioca bez presedana

"Ponosan sam što sam bio deo oslobodilačkog rata naroda Kosova i u potpunosti negiram bilo kakvu umješanost u bilo koje krivično djelo", izjavio je Kadri Veseli u prvom obraćanju za medije nakon saopštenja Specijalizovanog tužilaštva u Hagu koje je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv njega, predsjednika Kosova Hashima Thaçija i drugih lica za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Delovanje tužioca je bez presedana, kazao je Veseli, pojašnjavajući taj stav time što je tužilac objavio svoju izjavu pre nego što je Sud potvrdio ili odbacio optužbe.
"U ovoj izjavi tužilac se trudi da obrazloži njegovu nepravednu i nesvakidašnju odluku tvrdeći da smo ja i predsednik pokušali da ometamo rad specijalizovanih veća. Iznete sumnje su u potpunosti neistinite i ne stoje. Takođe, nema nikakve osnove o tvrdnjama o opstrukciji rada suda", kazao je Veseli.
On je dodao da je zabrinjavajuća osnovana sumnja da su motivi tužioca u potpunosti politički.
"Uzimajući u obzir vreme i okolnosti, nekoliko dana pred sastanak u Beloj kući, zaista navodi na sumnje da je ovo slučajnost", rekao je Veseli.
Nakon najave optužnice, kosovski predsednik Hashim Thaçi otkazao je posetu Vašingtonu, gde je za 27. jun zakazan sastanak sa srpskim zvaničnicima u Beloj kući.