Poslije pokretanja optužnice

Kancelarija predsjednika Kosova Hashima Thaçija potvrdila je da je prekinuo putovanje ka Vašingtonu gdje je u subotu, 27. juna, trebalo da se sastane sa čelnicima Srbije, uz posredovanje SAD.

U saopštenju je navedeno da je to usledilo "poslije javno objavljenog saopštenja Kancelarije specijalizovanog tužioca u vezi sa pokretanja optužnice", između ostalih, i protiv samog Thaçija.
"Što se tiče otkazivanja zvanične posjete SAD, Kancelarija predsjednika Republike Kosova već je obavestila Bijelu kuću", dodaje se u saopštenju za javnost.
Prethodno, Richard Grenell, specijalni izvjestilac predsjednika SAD za dijalog sa Srbijom, objavio je da je Thaçi otkazao odlazak na sastanak u Bijelu kuću.
"Predsjednik Kosova nas je upravo informisao da otkazuje svoj dolazak u Vašington, nakon saopštenja iz kancelarije Specijalizovanog tužilaštva. Poštujem njegovu odluku da ne učestvuje u diskusijama dok se ne riješe pravna pitanja tih navoda", napisao je Grenell na Twitteru.
Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila Specijalizovanom većima Kosova podnjelo na ispitivanje optužnicu protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, kao i drugih lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.
Uz navode da je riječ o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete "za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.
U optužnici se navodi da Hashim Thaçi, Kadri Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.