Iako je prethodna vlada odlučila da pokrije troškove

Iako je vlada na čijem je čelu bio Albin Kurti na svom posljednjem sastanku odlučila da pokrije troškove "zelene karte" za sve sunarodnike i strance koji na Kosovo dođu tokom 2020. godine, kosovska dijaspora i dalje plaća osiguranje na granici, piše Koha.

Portparol Ministarstva finansija Muharem Shahini kaže za KosovaPress da će Vlada Kosova na vrijeme razjasniti tok daljih koraka u vezi s tim pitanjem.

"Prethodna vlada je na svom posljednjem sastanku 3. juna odobrila pokretanje procedura za pokrivanje obaveza na granici za sve sunarodnike i strance koji na Kosovo dođu 2020. godine i koji podležu graničnoj politici. Ova odluka je usvojena kao inicijativa i nije precizirala modalitete sprovođenja. Vlada Kosova će na vrijeme razjasniti tok daljih koraka po ovom pitanju", kaže Shahini.

Besart Muslliu, koji živi i radi u Luksemburgu, krenuo je 10. juna na Kosovo, ali u Merdaru je bio prisiljen da plaća osiguranje, piše Koha.

Predsjednik parlamentarnog odbora za finansije i transfere Hekuran Murati kaže da nedostaje politička volja da se ta odluka sprovede i podrži dijaspora. Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje kaže da bi vlada trebalo da se obaveže i da ovu odluku privede kraju.

"U nedostatku mogućnosti da se "zelenom kartonu" pridruži kao Kosovo, država bi trebala da preuzme taj teret, kako ne bi povećali barijere za iseljenike koji dolaze na Kosovo. Troškovi pokrivanja "zelene karte", prema finansijskim izvještajima su oko 3-5 miliona eura godišnje. To nije veliki trošak s obzirom na finansijski doprinos koji je dijaspora svake godine donosila na Kosovo. U normalnim okolnostima morali bismo biti članovi "zelene karte" i taj trošak bi bio uključen u osiguranje koje migranti plaćaju u zemljama porijekla”, rekao je Murati.

Profesor ekonomije Nagip Skenderi tvrdi da bi naknada osiguranja bila jedan od oblika podsticaja za iseljenike da dođu na Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore