Osmani: Ubrzo se vidimo na izborima

Generalni savjet Demokratskog saveza Kosova (LDK) razriješio je u subotu uveče Vjosu Osmani, aktuelnu predsjednicu Skupštine, sa rukovodećih pozicija te partije.

Savjet je glasao online putem na prijedlog predsjednika te partije Ise Mustafa, koji je kazao da je Osmani prekršila status partije jer nije podržala vladu Avdullaha Hotija, takođe iz Demokratskog saveza Kosovo. Upravo je Hoti izabran na njenu poziciju potpredjsednika LDK-a.
Za razrješenje Osmani bilo je 70 članova odbora, protiv ih je bilo 16, 9 je absteniralo, a njih 28 se nije izjasnilo.
Osmani je nakon razrješenja izjavila da je “izbačena” zato što se držala svojih stavova, da je razrješena zato što je žena, i da u prošlosti ni jedan muškarac potpredsjednik nije razrješen iako je imao suprotne stavove. Ona je poručila svima koji su podržali njenu smenu da će “ubrzo da se vide na izborima”.
Osmani je inače bila protiv rušenja vlade pokreta Samoopredjeljenje i LDK 25. marta. Vlada na čijem je čelu bio lider Samoopredjeljenja Albin Kurti izabrana je svega mjesec i po dana prije obaranja, upravo glasovima LDK i Samoopredjeljenja.
Osmani je bila i protiv formiranje nove vlade na čelu sa Avdullahom Hotijem iz LDK prije svega jer je do njenog formiranja došlo u vrijeme pandemije.
Inače je za predsjednicu Skupštine izabrana na prijedlog Samoopredjeljenja i ostala je na tu funkciju i poslije rušenja Kurtije Vlade.