Moraju se poštovati preporuke

Mikrobiolog Lul Raka upozorio je, nakon porasta broja slučajeva zaraženih virusom kovid-19 u posljednje vrijeme na Kosovu, da se striktno moraju poštovati preporuke nadležnih organa kako se situacija ne bi pogoršala, prenosi Gazeta Express.

 "Uznemirujuće povećanje broja zaraženih u posljednjih nekoliko dana rezultat je nekoliko faktora. Prije svega, to je  nepoštovanje savjeta Ministarstva zdravlja, NIJZ i zdravstvenih radnika", rekao je Raka.

Ukazao je da je primjećeno da je poslije treće faze ublažavanja mjera, posebno od 1. juna, veliki dio građana Kosova to shvatio kao kraj pandemije i zanemario rizik čime se došlo do porasta zaraze.

"A to je zabrinjavajuće, jer u prvom redu kapaciteti mogu biti vrlo brzo preopterećeni u Klinici za zarazne bolesti, a sada i u laboratorijskim kapacitetima, jer je potražnja za testiranjem ogromna", objasnio je mikrobiolog.

Na pitanje da li bi trebalo ponovo uvesti restriktivne mjere kazao je da ukoliko se stanje može kontrolisati za tim nema potrebe.

"Trenutno smo u tom narandžastom svijetlu. Ako se ovaj trend nastavi sljedeće nedjelje ili naredne dvije, ne postoji druga alternativa i realna opcija bi mogla biti preduzimanje restriktivnih mjera koje bi mogle da kontrolišu to veliko povećanje“, zaključio je Raka.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express