Sve o trošku građana!!!

Ministarstvo obrazovanja već četiri mjeseca isplaćuje plate za tri osobe na mjestu državnog sekretara te institucije, prenosi Koha i dodaje da je iznos oko 3000 eura mjesečno.

Plata državnog sekretara u Ministarstvu je 1.171, a uz minuli rad prelazi i 1.200 eura, dodaje se.

Kurtijeva vlada je odlučila da spoji nekoliko ministarstava u jedno, tako da su obrazovanje i inovacije spojeni, sekretari tih ministarstava su uvršteni na liste viškova kako bi im se pronašli ekvivalentni položaji, ali od tada, bivšem sekretaru Ministarstva obrazovanja, Ekremu Kastratiju, i sekretaru Ministarstva za inovacije, Hajrizu Kociju, nisu određene druge funkcije i nastavljeno je da im se isplaćuju plate prema pozicijama koje su imali.

Pošto je Ministarstvo obrazovanja i nauke ostalo bez sekretara, bivša ministarka Hykmete Bajrami, imenovala je člana  svoje stranke Agima Berdinu, za vršioca dužnosti sekretara Ministarstva, čime je broj ljudi koji se isplaćuju kao sekretari u Ministarstvu porastao na tri.

Prema Artonu Demasaju iz organizacije "Ustaj" (Qohu), u Ministarstvu obrazovanja je jedan od dva bivša sekretara morao da nastavi da obavlja tu dužnost, a ne da treći bude imenovan, jer, prema njegovim riječima, tako se nanosi šteta budžetu.

Preporučio je da vlada što prije donese riješenja za sva ministarstva i sistematizuje one koji su ostali na listi viškova na ekvivalentne pozicije.

Bivši sekretari Ministarstva za inovacije rekli su da čekaju da vlada donese odluku o njihovoj sistematizaciji u raspodjeli na radna mjesta i potvrdili da i dalje primaju punu platu.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore