Prihodi manji 20 odsto

Vlada Kosova predložila je paket za ekonomski oporavak vrijedan 1,2 milijarde eura koji će biti sproveden u naredne dvije godine, ali ekonomisti smatraju da će biti potrebna dodatna sredstva i međunarodni krediti kako bi se oporavila kosovska privreda, piše Ekonomija Online.

Ekonomista Bardh Ahmeti kaže da bi, na osnovu štete koju je kosovska ekonomija pretrpela u toku pandemije, vlada trebalo da ima dugoročan plan.

"Paket koji je predložila Hotijeva vlada u iznosu od 1,2 milijarde eura u periodu od dvije godine bio bi dovoljan za neku vrstu oporavka. Ali, vjerujem da bi trebalo da ima malo dugoročniji plan. Ne vjerujem da ćemo za dvije godine uspjeti da se u potpunosti ekonomski oporavimo", rekao je Ahmeti.

On je naveo da bi Hotijeva vlada najpre trebalo da se bavi primjenom paketa za hitne slučajeve, jer se pokazalo da je do sada implementirano samo 30 odsto tog paketa. Veliki broj slučajeva čeka na obećana sredstva.

Ahmeti je, takođe, ukazao da će prihodi, zbog posljedica pandemije, biti za oko 20 odsto manji, što u apsolutnom iznosu predstavlja cifru od oko 300 miliona eura.

Međutim, prema njemu, nemoguće je prevazići krizu bez pomoći donatora i zaduživanja u inostranstvu.

"Kosovo ima ograničen budžet i to je problem jer imamo smanjenje prihoda, što je normalno jer je bila kriza i prihodi su manji za oko 20 odsto. Ovo je nemoguće prevazići bez pomoći donatora kao i spoljnih zaduživanja koje vlada mora da preuzme u saradnji sa skupštinom“, rekao je on.

Ahmeti je naglasio da bi, prema procjenama, proces oporavka mogao da traje duže od 2021. godine, jer se očekuje da će pad ekonomije biti veliki.

"Najbolja verzija ove faze trebalo bi da traje do 2021. godine, ali na osnovu brojnih analiza i procjena proces oporavak bi mogao traje duže jer se očekuje da veliki privredni pad. Procjenili smo da će ekonomski rast ove godine biti četiri odsto, ali na osnovu predviđanja Svjetske banke imaćemo zapravo pad od oko 11 procenata, što je veoma loš scenario. Vlada kroz različite finansijske, kreditne i garantne programe, mora da uvede sredstva u opticaj i od suštinskog je značaja da zadržimo zaposlenost“, ukazao je Ahmeti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online