Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon izjavila je da se protivi ideji o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije, dok je istovremeno poručila da je ideja o davanju više nadležnosti opština sa srpskom većinom na Kosovu opcija za razmatranje.

Viola von Cramon je u intervjuu novinskoj agenciji "dtt-net" izrazila skepticizam da se sa trenutnom američkom administracijom predsjednika Donalda Trumpa može postići dugoročni sporazum o stabilnosti, prenosi Zeri.

U tom kontekstu, istakla je, da je ideja o razmjeni teritorija o kojoj se govorilo "veoma loša ideja i da se to nikada ne bi smelo dogoditi u bilo kom obliku."

"Čuli smo alarmantne glasine da je ideja o razmjeni teritorija na stolu, ali, nadam se da se ona nikada neće pojaviti. Razmjena teritorija nije rješenje o kome treba razgovarati. Moram da budem jasna, razmjena teritorija je veoma loša ideja, nikada se ne sme dogoditi u bilo kom obliku", ocjenila je Cramon.

Prema njenim riječima, to ne bi riješilo nijedan problem i bio bi to zaista loš primjer.

"Nije tačno da važe samo takozvana objedinjena stanja. To nas ne uči historija. Da se i ne spominje da Srbi na Kosovu ne žive samo u sjevernim opštinama, tako da cilj za koji kažu da pokušavaju da postignu razmjenu zemlje nije izvodljiv", rekla je Cramon odgovarajući na pitanje da li je razmjena teritorija još uvijek moguća opcija u vrijeme američkog rukovodstva od strane Trumpa.

Njemačka, ali i veliki broj država članica EU i Velika Britanija, izjasnili su se protiv ideje razmjene teritorija, strahujući da će to destabilizovati čitav region Zapadnog Balkana i prouzrokovati nove sukobe.

Cramon je navela je i da je ideja o više nadležnosti opština sa srpskom većinom na Kosovu opcija za razmatranje.

Ta opcija povezana je sa sporazumom koji su Vlada Kosova i Vlada Srbije potpisale 2013. godine, a potom ažurirale 2015. godine za Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Cramon je istakla da više vlasti ili nadležnosti za srpske opštine "neće morati da budu iste kao srpski entitet u Bosni".

"Imalo bi smisla dati više vlasti srpskim opštinama, ali to bi definitivno trebalo da bude dio Kosova kao države. Ne bih je uporedila sa Bosnom, jer tamo je situacija potpuno drugačija i taj sistem je stvoren odmah nakon rata i prilično je diskutabilno koliko dobro sada funkcioniše. Ali, trajno rješenje će se naći prema nacrtu Ahtisaarijevog plana", naglasila je Cramon.

Prema njenim riječima, skeptična je kako bi između Kosova i Srbije mogao da se postigne dogovor sa Donaldom Trumpom radi stabilnosti u regionu.

"Sporazum koji služi dugoročnoj stabilnosti može se postići s nekim ko prepozna važnost multilateralizma. Nacionalistički ili izolacionistički pristupi nikada nisu doneli stabilnost", istakla je Cramon odgovarajući na pitanje da li će eventualne promjene u rukovodstvu u Bijeloj kući ili dolazak demokratskog kandidata Joa Bidena obnoviti saradnju između EU i SAD.

Izvor: Kosovo Online/Zeri