Nakon pokretanja mjera

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija na Kosovu zatražila je pomoć Vlade Kosova nakon pokretanja vladinih mjera za sprečavanje i suzbijanje koronavirusa.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija ocenila je da odluka o obustavi nekih privrednih aktivnosti kosovskih preduzeća negativno utiče na finansijske i operativne kapacitete licenciranih medija na Kosovu.

“Medijski sektor je stavljen na iskušenja. Samo tokom ovih dana mediji su dobili značajna obavještenja od privrednih subjekata o obustavi marketinških ugovora do normalizacije stanja u zemlji”, navodi se u saopštenju Ascijacije.

Ovaj trend će, navodi se u saopštenju, značajno oštetiti budžete medija i oni neće biti u mogućnosti da pruže uslugu javnog informisanja koja je najpotrebnija u ovim vanrednim situacijama kada su potrebne tačne, pouzdane informacije i profesionalno novinarstvo.

Zbog novonastale situacije predstavnici Asocijacije nezavisnih medija razgovarali su sa potpredsjednikom vlade Hakijem Abazijem od kojeg su zatražili moratorijum, odnosno trenutno zamrzavanje kreditnih obaveza i odlaganje plaćanja za period do tri mjeseca.

Jedan od zahtjeva je i zamrzavanje obaveza prema državi do tri mjeseca a najavljeno je da će dodatni zahtjevi medijske industrije biti objavljeni narednih dana.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express