Privremeno zatvaranje pojedinih firmi zbog pandemije koronavirusa iako je neophodno može imati posljedice po ekonomiju Kosova i to najprije u sektoru proizvodnje, transporta, turizma, usluga, hotelijerstva, prenosi Koha.

Predsjednik privredne komore Kosova Berat Rukiqi smatra da je potrebno obezbjediti paket stimulativnih mjera za preduzeća koja se nalaze u problemu u novonastalim okolnostima.
On smatra da će posljedice po privredu zavisiti od trajanja situacije izazvane pandemojom koronavirusa.
"Predložili smo paket stimulativnih mjera. Isistiraćemo na pojedinim olakšicama kao što je plaćanje stanarine, nedostatak prometa ali i radnika. Potebna je finansijska podrška preduzećima", rekao je Rukiqi.
Prema njegovim riječima preduzeća će imati problema da pokriju troškove pa bi posljedice mogle dovesti i do otpuštanja.
"Vlada bi trebalo da kreira paket poslovnih mjera ukoliko želi da zaštiti preduzeća, jer državni prihodi zavise od poslovanja. Ako preduzeća imaju problema, biće problema i u državi. Zato bi trebalo izdvojiti budžet podrške jer je u pitanju nacionalna sigurnost", naveo je on.
Vlada Kosova 13. marta donela je odluku o zatvaranju svih kafića, tržnih centara, a izuzete su apoteke i proizvodna i uslužna preduzeća.