Nepotrebno zatvorene neke kompanije

Predstavnici preduzetnika Kosova zatražili su danas od Vlade Kosova da pojasni odluku o merama prevencije od koronavirusa uz zahtev da se ne prekida rad preduzeća, prenosi RTK.

Na konferenciji za medije predstavnici Privredne komore Kosova, Američke privredne komore na Kosovu, Kluba proizvođača i Udruženja računovođa i revizora, predstavili su zahteve poslovne zajednice protiv mera koje preduzima vlada za prevenciju širenja koronavirusa.
Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi istakao je da je glavni zahtev da se ne prekida proizvodnja, pošto je juče tokom dana bilo nerazumevanja oko odluke vlade da se radi od kuće, gde je to moguće.
"Očekuje se da će ova situacija, ma koliko dugo trajala, imati posledice i u privatnom sektoru. Juče smo imali sastanak sa delom vlade, ali ono zbog čega smo se danas okupili bila je potreba da kompanije i zaposleni postanu svesni svojih obaveza prema odlukama vlade. Tu mislim na deo gde vlada preporučuje preduzećima koja mogu da rade od kuće da se tako organizuju", istakao je Rukiqi.
Ukazao je da je juče došlo do masovnih odbijanja radnika da idu na posao pozivajući se na ovu odluku, a prema njegovim rečima, neke od opština pogrešno su pročitale ovu odluku i nepotrebno zatvorile neke kompanije.
Rukiqi je naglasio da sve ovo utiče na ceo lanac snabdevanja, uključujući internet i telefoniju.
"Mere za sprečavanje širenja koronavirusa su potrebne, ali život tu ne prestaje. Fabrike sada posluju u Italiji, koja je preduzela najdramatičnije mere. Ista stvar se dogodila u Kini. Život ne prestaje, proizvodnja ne prestaje, jer ugrožava snabdevanje u doba krize, ali to može imati nepopravljive posledice za ekonomiju", poručio je Rukiqi.
Dodao je i da radnici u onim aktivnostima koje nisu zabranjene treba da idu na radno mesto i obavljaju posao kako treba.
Predstavnici preduzetnika od Vlade Kosova zahtevali su donošenje tri brze odluke.
Prvo, odlaganje ili reprogramiranje kredita kako ne bi bilo pritiska na preduzeća i građane da ih otplaćuju u vremenu kada im prihodi mogu biti izloženi riziku.
Kako je naveo, iz Centralne banke Kosova postoji obećanje da će u ponedeljak biti doneta odluka, kao što su to učinile i druge centralne banke.
Drugi zahtev se odnosi na odlaganje finansijskog izveštavanja, za PDV, ali i za porez na prihode i treći zahtev je pojašnjenje koje bi pružilo pravilan smer za sprovođenje odredbe o radu samo jednog roditelja, kako bi jedan roditelj brinuo o detetu.
Rukiqi je takođe istakao da su predložili stimulativni paket za otklanjanje nekih posledica, pomenuvši isplatu stanarina, ili barem minimalnu platu za preduzeća koja trpe posledice odluka vlade u vezi sa prevencijom koronavirusa.