Konačno se sastali

Između predsjednika i premijera Kosova postoje nesuglasice, najizraženije u slučaju taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je u petak na sastanku s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem otvoreno mnogo tema – od "mini Schngena" preko dijaloga sa Srbijom do taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
Ocijenio je da je njihov susret bio "dobra vijest za Kosovo" sama po sebi, prenosi Tanjug.
"Bio je to važan sastanak iako se o njemu nije razmišljalo. Neće biti iznenađenja za građane. Moramo povećati predvidljivost jedni drugih. Ima prostora za više sastanaka", rekao je Kurti, piše Koha.
Thaci je novinarima nakon sastanka u Prištini kazao da je u razgovoru s Kurtijem iskazano razumijevanje i potreba za zajedničkim radom političkih čelnika i institucija za dobro Kosova.

'Za dobro zemlje i građana'

Dodao je da je konstatirano da između njih dvojice postoji više stvari koje ih zbližavaju nego onih koje ih razdvajaju.
Ocijenio je da je sastanak s Kurtijem bio nastavak razgovora sa čelnicima parlamentarnih stranaka, održanog u ponedjeljak.
"To je bio neophodan sastanak za dobro zemlje i građana, radi sadašnjosti i budućnosti", rekao je Thaci.
Između Thacija i Kurtija postoje nesuglasice, koje su najizraženije u slučaju uvođenja stopostotnih taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
Thaci smatra da takse treba ukinuti, prema instrukcijama Sjedinjenih Američkih Država, dok Kurti smatra da ih treba zamijeniti mjerama reciprociteta.