Slučaj potvrdila direktorica Glavnog centra porodične medicine

Hitna služba u opštini Vitina zatvorena je jutros, nakon sumnje da je 80-godišnja osoba zaražena koronavirusom. Sve medicinsko osoblje koje je bilo u kontaktu sa ambijentom gdje je boravio 80-godišnjak je u karantinu.

Slučaj je potvrdila direktorica Glavnog centra porodične medicine Vjollca Kodoni.

"Da, tačno je da je Hitna služba u Vitini jutros zatvorena. Riječ je o slučaju za koji se sumnja da je od nas otišao u Gnjilanu kao slučaj gripe, odnosno u gripoznom stanju. Nema sumnje da je zaražen koronavirusom, sumnjiči se da ima gripu, no na osnovu neslužbenih informacija saznali smo da je slučaj otišao u Prištinu, sumnjajući se da ima virus. Dakle, kad smo stigli jutros, zatvorili smo hitnu i obavili čišćenje i trenutno se radi u drugom objektu", rekla je ona za Gazeta Express.

Kodoni kaže da je naredila 11 ljekarima i medicinskim sestrama da ne napuštaju sobu sve dok se ne pojave rezultati. Osoba osumnjičena za koronavirus bila je nedavno u Italiji.

"Svim ljudima koji su bili tamo dala sam upute da ostanu u zgradi, tj. da imaju jednu sobu dok ne izađu rezultati. Od nas je osoba otišla sa simptomima gripe, ali kada su tokom kontrole dobili informacije da je boravio u Italiji, ljekari su mu rekli da ide za Gnjilane kako bi uradio dodatnu kontrolu. Osoba je rođena 1943. godine. Sve osoblje koje je tada bilo u kontaktu sa ambijentom gdje je on boravio sada je u karantinu. Nisam dopustila da odu kući jer je bila noćna smjena, sve dok rezultat na virus ne bude potvrđen", rekla je Vjollca Kodoni.

Gazeta Express je kontaktirala i infektologa Valbona Krasniqija kako bi dobila informacije o stanju 80-godišnjaka, ali su dobili odgovor da čekaju rezultate, koji će biti poslije podne.