Portparol Ministarstva zdravlja

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti pozvao je građane da budu opezni, ali da ne šire strah jer je panika veći neprijatelj od koronavirusa, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, rezerve hrane i farmaceutskih proizvoda su dovoljno i nema razloga da se stvara panika.

On je istakao da je značajan broj stranih državljana testiran i da su rezultati negativni.

Hoti je podsjetio da je vlada donela odluku da se sportski događaji održavaju bez prisustva publike.

"Došlo je do velike rasprave oko toga šta uraditi sa zdravstvenim radnicima, ako pređemo na takvu mjeru u zdravstvenom sektoru. Velike su šanse da će se radnici prepoloviti i zato su ovaj sektor i sektor bezbjednosti isključeni iz mjere da jedan roditelj ne radi“, rekao je Hoti.

Dalje je dodao da pojedini mediji predstavljaju ozbiljan rizik od širenja panike.

"Ne kažem svi. Neće biti vijest kad se pojavi neko sa koronavirusom, ali biće vijest kako upravljamo takvim slučajevima“, rekao je Hoti.

Negirao je da je ministar zdravlja Arben Vitia rekao ambasadoru Kemalu Minxhoziju da se zaraženi u Albaniji mogu liječiti na Kosovu.

Hoti je takođe rekao da Klinika za zarazne bolesti može biti organizovana za koronavirus samo ako bude oboljelih.

„Klinika za zarazne bolesti biće centar gdje će se liječiti eventualno oboljeli. Ima 120 kreveta, dok izolaciona jedinica ima 25 ležajeva", rekao je Hoti.

Prema njegovim riječima, Klinika za zarazne bolesti je vjerovatno najbolje opremljena od svih.

„Imali smo problem na početku da obezbjedimo zaštitne mjere za graničnu policiju, ali se trenutno isporučuju. Očekuje se da pristigne još opreme", rekao je on.

Apeluje na krajnji oprez, ali bez panike.

„Vlada je odlučila da neće biti autobuskih linija van Kosova. Opšti savjet je da ostanete kod kuće i dobijete što više informacija. Apel je da se posveti pažnja, ali ne panika, jer je u ovom slučaju panika veća opasnost od koronavirusa", rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore