Međusobne optužbe

Ni nakon deset razmjenjenih međusobnih poziva, predsjednik Kosova Hashim Thaçi i premijer Kosova Albin Kurti još se nisu sastali, pa se pojedini mediji pitaju hoće li do susreta uopšte doći.

Gazeta Express u tekstu “Telenovela oko susreta Thaçija i Kurtija - da li će biti sastanka sutra” podsjeća da obojica nastavljaju pozivanje i odbijanje, a u međuvremenu su odustali i od pristojnosti u porukama koje šalju jedan drugom.

Međusobne optužbe

Thaçi je nazvao Kurtija prevarantom, nedostojnim, paranoičnim i protivnikom Amerike. Kurti sa druge strane kaže da je uvjeren da je Thaçi već potpisao tajni sporazum sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon ovih riječi, i dalje se očekuje sastanak, koji će se, prema tvrdnji iz kabineta premijera Kosova, održati u petak.

Kurti je odlučio da se ne rukuje na zvaničnim sastancima zbog rizika od širenja koronavirusa. Tako da bi mogao da izbjegne da se pozdravi sa predsjednikom Thaçijem ako se sretnu u petak, kada Kurti "ima vremena" za sastanak sa Thaçijem.

Iz Kancelarije predsjednika rečeno je za Gazeta Express da ne mogu da odgovore da li će biti sastanka predsjednika i premijera.

Samo ove nedjelje Thaçi je dva puta zvao Kurtija na sastanak. Ostavili su po strani kurtoaziju koju su iskazivali u pismima i nastupili međusobnim oštrim izjavama.

Thaçi je u objavi na Facebooku nazvao Kurtija plašljivim, lažljivim, nedostojnim i doslijednim u svom stavu protiv Amerike.

“Isfrustrirani nastavlja sa lažima i prijevarama. Plašljivac i nevjernik unosi podjele u kosovsku politiku i institucije. Prezire i sabotira državu. Nema hrabrosti ni za ukidanje takse ni za uvođenje reciprociteta. To je nedostojno”, napisao je Thaçi na Facebooku nakon Kurtijevog govora na vanrednoj sjednici.

Premijer je u Skupštini Kosova optužio Thaçija da je već sklopio tajni sporazum sa Vučićem i nastavio tajne pregovore sa njim.

“Uvjeren sam da postoji dogovor između dva predsjednika i žele da ja budem slomljen kao premijer i da vlada bude rasturena, kako bi mogao da bude potpisan”, rekao je premijer u parlamentu.

Pored četvorominutnog sastanka Thaçija i Kurtija u Predsjedništvu Kosova, čije trajanje je premijer Kurti više puta naglašavao, razmjenjeno je više od deset poziva. Nije održan nijedan sastanak.

Kurti nije prisustvovao sastanku ovog ponedjeljka, 9. marta, jer ga je predsjednik Kosova pozvao kao predsjednika Pokreta Samoopredjeljenje.

Thaçi je u sredu pozvao Kurtija na tri sastanka u tri termina, a premijer nije došao. Iz kabineta premijera istog dana je saopšteno da bi Kurti mogao da se sastane sa Thaçijem u petak poslije podne.

Priča o pozivima i odbijanjima između Thaçija i Kurtija počela je kada je lider Samoopredeljenja morao da preuzme mandat za premijera od svog najvećeg političkog protivnika u posljednjih 20 godina.

Kurti nije uspjevao da formira koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova nakon pobjede na izborima, a Thaçi je insistirao da mu da mandat za premijera, kako bi rok počeo da teče u skladu sa ustavnim rokom za formiranje vlade.

Thaçi je 27. decembra prošle godine dva puta u jednom danu pozvao Kurtija da mu preda mandat za premijera. Kurti je odbio a onda ga je Thaçi 30. decembra ponovo pozvao.

Konsultacije odbijene

Konsultativni sastanak održan je nakon četvrtog pokušaja predsjednika 6. januara i trajao je četiri minuta.

Premijer Albin Kurti prvi put je poslao poziv Thaçiju, dvije sedmice nakon što je došao na čelo vlade.

Kurti je uputio poziv predsjedniku da bi usaglasili spoljnu politiku prije odlaska na bezbjednosnu konferenciju koja je održana u Minhenu u februaru.

Kurti je kritikovan da je promjenio stav prema Thaçiju, kojeg je Pokret Samoopredjeljenje smatrao izdajnikom, pozivajući na proteste protiv njega. Predsjednik se nije izjasnio o ovom pozivu a Kurti je još jednom zatražio da se sastane sa Thaçijem.

Kurtijev drugi poziv stigao je 3. marta iz istog razloga, njihovo usaglašavanje u spoljnoj politici.

Premijer se požalio da Thaçi neće da dođe na sastanak, dok je prije nekoliko meseci sam to zahtjevao.

“Prije nego da postanem premijer, zvao me je nekoliko puta dnevno da se sastanem sa njim”, rekao je Kurti na jednoj od svojih konferencija za štampu.

Thaçi nije prihvatio ni drugi poziv Kurtija prošle nedjelje i rekao je da će se sastati sa njim i drugim liderima stranaka.

U ponedjeljak, Thaçi je primio u svom kabinetu sve lidere stranaka koje imaju poslaničke grupe u Skupštini Kosova, osim predsjednika Samoopredjeljenja. Kurti nije prisustvovao sastanku rekavši da ga ne zanima da se sastaje sa Thaçijem kao lider Pokreta Samoopredjeljenje.

Zvaničnici Samoopredjeljenja rekli su da partija ne dozvoljava Kurtiju da se sretne sa Thaçijem kao liderom Samoopredjeljenja.

“Kao lider Pokreta Samoopredjeljenje nemam ni interesa ni spremnosti da se sretnem sa aktuelnim predsjednikom. Kao premijer imam obavezu. Srešćemo se drugi dan kad završi sa strankama”, izjavio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express