Kosovo ispunilo sve kriterijume

U Evropskoj uniji nema dovoljno podrške za liberalizaciju viza za Kosovo jer se pojedine države, poput Francuske i Holandije, tome protive, piše Koha.

Zbog toga proces vizne liberalizacije još traje, uprkos podršci Evropskog parlamenta i potvrđivanju Evropske komisije da je Kosovo ispunilo sve kriterijume.

Premijer Albin Kurti, predložio je da se nakon postepenog ukidanja taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine zaključi proces liberalizacije viza sa EU na samitu u Zagrebu.

EU smatra da su takva očekivanja nerealna ali nije nemoguće da bi se možda odluka o ukidanju viza mogla doneti  krajem hrvatskog predsjedavanja EU krajem juna.

Međutim, izbori iz Brisela, govore da bi se u slučaju snažne političke volje stvari mogle promjeniti.

Hrvatsko predsjedavanja EU, kako je naveo i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, smatra da je Kosovo ispunilo sve uslove i zaslužuje odluku o liberalizaciji viza.

On je, takođe, naveo i da postoje neke države koje ne dijele isti stav.

Nada se da će se uoči zagrebačkog samita atmosfera u EU u vezi sa regionom zapadnog Balkana pozitivno promjeniti, biće stvoren konsenzus o početku pregovora o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, i u tim novim okolnostima takođe moglo bi doći do napretka i kada je u pitanju ukidanje viza za Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore