Predsjednik Kosova

Predsjednik Kosova Hadhim Thaçi demantovao je da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i specijalnim američkim izaslanikom Richardom Grenellom razgovarano o podjeli Kosova.

Thaçi je na svom Twitter nalogu napisao da je razočaravajuće vidjeti kako određeni analitičari tako lako stvaraju svoje fiktivne planove i istakao da širenje lažnih vijesti neće pomoći.

"Razočaravajuće je vidjeti kako neki analitičari tako lako stvaraju svoje izmišljene planove (razmjena teritorije, podjela, autonomija) i pripisuju ih onima koji pokušavaju da postignu historisjki sporazum između Kosova i Srbije. Širenje lažnih planova i vijesti, neće pomoći u ovom procesu", zaključio je predsjdenik Thaçi.

Predavač na vašingtonskom Univerzitetu Johns Hopkins Edward Joseph izjavio je za Glas Amerike da je u razgovoru Grenella s Thaçijem i Vučićem u Bijeloj kući bilo riječi o bilateralnom sporazumu koji bi bio zasnovan na principu podjele Kosova.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD Donalda Trumpa za dijalog Richard Grenell nazvao je lažnim vijestima izjave da je na sastanku u Vašingtonu razgovarano o podjeli.