U trajanju od tri mjeseca

Obavezno služenje vojnog roka u trajanju od tri mjeseca uvršteno je na jučerašnjoj sjednici Vlade Kosova u program rada, prenosi Koha.

"Obavezno služenje vojnog roka trajalo bi tri mjeseca i u skladu sa najboljim standardima zemalja NATO", piše u dokumentu koji je dostavljen Kohi.

Preuzete su obaveze prema Kosovskim bezbjednosnim snagama i obavezna vojna služba takođe je uključena u program, navodi taj list.

"Vlada će angažovati KBS da učestvuju u zajedničkim vojnim vježbama sa državama članicama NATO. Vlada će nastaviti da podržava profesionalizaciju i obezbjeđivanje vojne opreme u skladu sa NATO standardima, na osnovu Sveobuhvatnog plana tranzicije. Vlada će preduzeti ove akcije kako bi doprinela izgradnji globalne bezbjednosti i učešćem u mirovnim misijama", navodi se u programu vlade.    

Kurtijevu najavu obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od tri mjeseca, građani su pozdravili, jer bi, prema njihovim riječima, ta odluka disciplinovala i edukovala omladinu Kosova, navodi se u tekstu.

Međutim, prema bivšem komandantu KBS Kadriju Kastratiju, tako nešto je nemoguće zbog budžetskih troškova i u suprotnosti je sa desetogodišnjim planom transformacije KBS u vojsku, usvojenim ranije u Skupštini Kosova, podsjeća Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore