Na petoj sjednici

Vlada Kosova, predvođena Albinom Kurtijem, održala petu sjednicu na kojoj je, između ostalog, usvojen program rada vlade za period od 2020. do 2023. godine. Kabinet je poništio odluku Haradinajeve vlade o izgradnji dvije petlje i nadvožnjaka na auto-putu "Arben Xhaferi", a imenovani su i novi članovi Upravnog odbora Telekoma i Nadzornog odbora Trepče.

Vlada Kosova je na zasjedanju usvojila Program upravljanja za period od 2020. do 2023. godine. Premijer Albin Kurti je rekao da je program zasnovan na sporazumu vladajuće koalicije i da će plan rada biti usvojen do 13. marta.

„Ovaj program je zasnovan na stavovima koalicije. U skladu sa koalicionim partnerom, vlada mora donositi odluke u korist građana. Program upravljanja treba da sledi plan rada, uz mnoštvo mjera preduzetih u vremenskim rokovima. To je, takođe, osnova zakonodavstva i narednih dana biće upućeno Skupštini“, rekao je Kurti.

Na prijedlog ministra spoljnih poslova i dijaspore Glauka Konjufce, vlada je odlučila da uvede sankcije dvjema iranskim kompanijama, koje su pod sankcijama UN i EU.

„Ove sankcije ostaju na snazi sve dok UN i EU ne promjene svoju odluku. Carina treba da stopira uvoz i vrati robu tih kompanija“, istakao je Konjufca.

Na sjednici je poništena je i odluka Haradinajeve vlade o izgradnji dvije petlje i nadvožnjaka na auto-putu "Arben Xhaferi".

„Troškovi koje je predstavila kompanija Behtel&Enka iznose 49,6 miliona eura. Ovaj iznos je predstavljen u ugovoru koji još nije potpisan. 25. februara 2020. dobio sam pismo Konzorcijuma Behtel&Enka u kome se zahtjeva faktura od 5,9 miliona eura, za period od septembra do februara. Za svaki naredni mjesec, kosovske obaveze prema Behtel&Enki uvećavaju se za 1,18 miliona eura mjesečno“, izjavio je Abdixhiku.

Vlada je na prijedlog ministra unutrašnjih poslova i administracije Agima Veliua imenovala Naima Gashija za generalnog direktora Kosovske agencije za akreditaciju.

„Tri kandidata su preporučena kao najprikladnija: Afrim Lokaj, Rifat Morina i Naim Gashi, koji su imali najviše bodova od britanske kompanije. Imena kandidata objavljena su na web stranici ministarstva i ispoštovan je rok žalbe. Kao kandidata ministarstvo je predložilo Naima Gashija, koga je Vlada Kosova jednoglasno izabrala“, rekao je Veliu.

Vlada Kosova je prihvatila prijedloge ministarke ekonomije Rozete Hajdari i imenovala privremene članove Upravnog odbora Telekoma i Nadzornog odbora Trepče. Ministarka za administraciju lokalne samouprave Emilija Redžepi je uputila zahtjev premijeru da se za naredna imenovanja poštuje zakon o zapošljavanju svih pripadnika zajednica na Kosovu.

Maja Denić, RTK2