Reakcija

Vlada Kosova danas se može suočiti sa konkretnom američkom reakcijom zbog svog tvrdog stava da ne ukine u potpunosti taksu na robu iz Srbije i BiH, javlja Gazeta Express pozivajući se na dobro upućene izvore.

Sjedinjene Američke Države danas bi mogle početi sa konkretim akcijama usmernim protiv Kosova, zbog odbijanja Albina Kurtija da u potpunosti ukine taksu na proizvode iz Srbije i BiH, iako je više puta upozoravan da to učini.

List Gazeta Express ne navodi koje bi sankcije mogli da preduzmu Amerikanci zbog neposlušnosti vlade i nagađaju da bi to mogle biti ekonomske mjere.

Jedna od "kazni" mogla bi da bude obustava ulaganja od strane Millennium Challenge Corporation, koja već godinama ulaže milione eura na Kosovu, objavio je ranije Express.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa Richard Grenell, posredstvom društvenih mreža demantovao je saopštenje iz premijerovog kabineta o razgovoru koji je Kurti tokom nedjelje vodio sa njim i sa Trampovim savjetnikom za nacionalnu bezbednost, Robertom O’Brienom.

Grenell je na Twitteru napisao da je Kurti obavješten telefonom da SAD neće nastaviti da pomažu kosovskom rukovodstvu koje samo sebi nanosi šteti.

"To nije tačno. Kurtiju smo jasno stavili do znanja da njegova odluka da taksa djelimično ostane nanosi štetu ekonomiji Kosova, a SAD neće trošiti pomoć ako kosovsko rukovodstvo nastavi da na ovaj način šteti svom narodu", napisao je Grenell  na Twiteru.

Dan ranije iz kabineta premijera sopšteno je da Grenell i O’Brien nisu govorili o tome da SAD razmatraju vojno prisustvo na Kosovu, te da neće preduzeti nikakve ekonomske mjere.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express