Kosovo bi bilo bolje mjesto da žene imaju više moći

Kosovo bi bilo bolje mjesto da žene imaju više moći, izjavila je Zana Hoxha iz “Artpolisa”, dok Aleksandra Dimitrijević iz Institucije ombudsmana i Tijana Simić Lavali iz NVO “Žensko pravo” smatraju da su žene ugrožene u svim sferama društva na Kosovu i da ih sistem ne štiti.

Posebno su ugrožene u ruralnim sredinama, jer su nedovoljno informisane o svojim pravima i ekonomski zavisne od muških članova porodice, rekle su gošće emisije “Dogovor” na RTV Kim.

Kosovo je patrijarhalno društvo gdje još uvijek važi „običajno pravo“, posebno kada je riječ o imovini. I danas u 21. vijeku, prava je rijetkost da žena posjeduje imovinu na svoje ime.

„U ruralnim sredinama gdje je siromaštvo veliko, gdje je nezaposlenost velika i kod Albanaca i kod Srba žensko dijete je „tuđa kuća“.

„Takav je mentalitet ovdje, bez obzira da li ste vi u ruralnoj ili u gradskoj sredini. Žene mogu da kažu da znaju da imaju pravo da naslede imovinu ali će sutra kada roditelji umru da odu kod notara ili kod sudije, sve zavisi gdje se vodi predemt, da kažu da se odriču u korist svoga brata”, kaže Aleksandra Dimitrijević.

To, kako kaže, nije slučaj samo sa ženama iz ruralnih sredina i sa onima koje su manje orabrazovane već i sa školovanim ženama. Razlog za takav postupak je, kaže Dimitrijevićeva, strah od narušavanja odnosa u porodici.

Simić Lavali kaže da je problem u sistemu, a najizraženiji je kada je u pitanju porodično nasilje.

„Žrtve nasilja generalno ostaju u nasilnoj vezi iz više razloga, a dva glavna razloga su njena i bezbjednost djece, a drugi je ekonomski razlog. Kod nas na cijelom Balkanu je standard jako loš i nemamo zaštitu institucija pa se žena vraća tu gdje je bila i ona nema puno prostora u toj porodici da menja sebe, niti da drugačije vaspitava djecu“, kaže Simić Lavali.

Ona tvrdi da institucije ne rade svoj posao i da je zbog toga nasilje toliko rasprostranjeno, pa i u samim institucijama.

Žrtve nasilja mogu da ostvare svoja prava ako ih traže, uvjerena je Zana Hoxha.

„Ti treba da se boriš za ta prava. Nemaš prava ako se ne boriš. Ideš u policiju, ideš u svaku instituciju. Važna je upornost i da ih ubjediš da nemaš drugi izbor“, kaže ona.

Sagovornice „Dogovora“ su pohvalile nastojanje nove vlade da u svoj kabinet uključi veći broj žena.

Međutim, to nije slučaj na lokalnom nivou vlasti u Opštini Gračanica je, kako je rekla Aleksandra Dimitijevć, na rukovodećoj poziciji samo jedna žena.

Izvor: Kosovo Online/RTV Kim