Uputio pismo državnom sekretaru SAD Miku Pompeu

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi u pismu upućenom prošle godine državnom sekretaru SAD Miku Pompeu, pokušao je da spriječi rad Specijalnog suda, objavila je Koha Ditore.

Thaçi je u pismu napisanom 29. novembra 2019, koje je objavila Koha, istakao da izražava duboku zabrinutost kosovskih institucija u vezi sa Specijalnim sudom Kosova i Kancelarijom specijalnog tužioca Kosova kao dijela Specijalne pravosudne institucije koja se nalazi u Holandiji.

"Kosovske institucije su veoma zahvalne vladi Sjedinjenih Amreičkih Država, posebno Kancelariji za globalno krivično pravosuđe State departmenta na kontinuiranoj političkoj i finansijskoj podršci za uspostavljanje mandata Specijalnih vijeća Kosova. Ipak, pišem kako bi zvanično upozorio na našu zabrinutost što je nakon pet godina, planiranih kao prelazni period, došlo do neznatnog napretka u primjeni mandata Specijalnih veća. Takođe, moram da izrazim ozbiljne rezerve, u ime kosovskih institucija, jer Specijalna vijeća i Tužilaštvo nisu uspjeli da ostvare ono što zahteva njihov mandat propisan dokumentom EU - Sporazum o državi domaćinu Holandiji", piše između ostalog u Thaçijevom pismu Pompeu.

Navodi se i da Thaçi dalje kaže da su Specijalna veća interne institucije koje djeluju u okviru pravne hijerarhije Kosova.

"Žalim što moram da izrazim zabrinutost što je način na koji pomenute institucije nastavljaju da rade u direktnoj suprotnosti sa onim što je prvobitno bilo zamišljeno i dogovoreno", piše u pismu Thaçija.

Kako se podsjeća, kaže i da "namjera kosovskih institucija nikada nije bila da se svi postupci prenesu u određenu treću državu i potpuno odstrane iz postojećeg krivično-pravnog sistema".

"Sa velikim žaljenjem vam skrećem pažnju na ovu zabrinutost, ozbiljnu zabrinutost, a s obzirom da sam dužan da reagujem kao predsjednik Kosova, kojem je poverena bezbjednost i dobrobit građana, kao i po Ustavu i kosovskim zakonima, negovanje principa demokratije, zaštite nacionalne bezbjednosti i očuvanja suvereniteta države. U suprotnom, naš državni identitet, naša borba za nezavisnost i žrtve koje smo dali u ime nacije biće naručeni", piše Thaçi.

Navodi se i da Thaçi dalje kaže da je svrha osnivanja Specijalnih vijeća Kosova i Kancelarije specijalnog tužioca Kosova bila izgradnja vjerodostojnog lokalnog pravnog i institucionalnog okvira za istragu i procesuiranje zločina koji su, navodno, počinjeni 1998-2000 na Kosovu.

"U tom kontekstu, bilo je predviđeno da će zločini, navodno počinjeni na obje strane tokom sukoba, biti temeljno i pravilno istraženi. Neprihvatljivo je da se ljudima, čija su imena pomenuta u javnim izvještajima, poput onog švicarskog senatora Dicka Martija, objavljenog 2010, skoro 10 godina prijeti da će biti predmet istrage i potencijalno procesuirani", piše u pismu između ostalog.

Ranije danas Koha je objavila pismo u kojem je Pompeo odgovorio Thaçiju uoči 12. godišnjice nezavisnosti Kosova.

Odgovarajući na Thaçijevu "zabrinutost" u pismu od 29. novembra 2019, Pompeo ga obavještava o posljedicama koje bi Kosovo pretrpelo ako bi spriječilo rad Specijalnog suda, navodi Koha.

 Izvor: Kosovo Online/Koha ditore