Sljedeće nedjelje

Francusko-njemačka delegacija koju čine najviši savjetnici kancelarke Angele Merkel i predsjednika Emanuela Macrona boraviće na Kosovu sljedeće nedjelje, piše Gazeta Express.

Pozivajući se na svoje izvore taj list navodi da će u Prištini boraviti Jan Hekr iz kabineta njemačke kancelarke i Emanuel Bon iz tima predsjednika Francuske.

Berlin nije ni negirao ni potvrdio mogućnost posjete, ističući da u načelu ne pruža informacije o agendi savjetnika kancelara.

"U principu, ne dajemo informacije o dnevnom redu savjetnika kancelara", rekao je portparol kancelarke Merkel.

Očekuje se da će dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pitanju ukidanja poreza biti dva glavna razloga posjete dvojice izaslanika iz Pariza i Berlina, navodi Gazeta Express.

Vlada Kosova na čelu sa Albinom Kurtijem, odlučila je da ukine porez Srbiji, u početku na sirovine, a kao je premijer Kurti najavio od 1. aprila, potpuno ukinuti stopostotnu taksu za period od 90 dana ako Srbija obustavi kampanju protiv Kosova.

Vlada kancelarke Merkel takvu odluku posmatra kao prvi korak ka potpunom ukidanju poreza, što je krajnji cilj.

Tako su za Gazetu Express rekli iz kancelarije njemačke kancelarke 28. februara.

"Savezna vlada ovo vidi kao prvi korak ka potpunom ukidanju stopostotnog poreza koji je Kosovo uvelo Srbiji i Bosni i Hercegovini, što je naš cilj", rekao je portparol za Gazeta Express i dodao da je veoma važno da se Vlada Kosova složi oko zajedničkog pristupa.

"Po našem mišljenju, za Vladu Kosova je važno da se složi oko zajedničkog pristupa," zaključio je portparol njemačke vlade.

Ukidanje poreza tražio je i francuski predsjednik Emanuel Macron u pismu premijeru Kurtiju 13. februara.

Macron je izrazio spremnost da bude domaćin samita u Parizu radi dijaloga sa njemačkom kancelarkom i visokim predstavnikom EU, ali  je rekao da bi prvo trebalo da se ukine porez.

Posjeta Makronovog izaslanika važna je i zbog zvaničnog stava Pariza o pitanju vizne liberalizacije, pošto je francuski ministar spoljnih poslova rekao da Kosovo još nije ispunilo uslove za slobodno kretanje u zoni Šengen.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express