Propusti u spoljnoj politici...

Mjesec dana nakon formiranja nove vlade između Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova, opozicija je pokrenula niz kritika. Od optužbi za neprikazivanje radnog programa do propusta u spoljnoj politici.

Lider opozicione stranke PDK Kadri Veseli naveo je niz neuspjeha nove vlade, nazivajući ovaj mjesec bukom i bahatošću kako bi se opravdao nedostatak posla.
"U trideset dana Kurtijeve vlade buka i bahatost postali su sredstvo opravdanja nerada. Mnogo toga se kaže samo da bi se izbjegla odgovornost pred građanima. Ali vlade i političari se mjere radom, a ne riječima. Broj zamjenika ministara se smanjuje, ali povećanje broja političkih savjetnika je neshvatljivo. Otpuštaju se ljudi bez ikakvih procedura, zapošljavaju se članovi porodice i militanti. U unutrašnjoj politici neodgovornost a u vanjskoj opasnost; umjesto pružanja sigurnosti na Kosovu i jačanja u međunarodnim odnosima događa se suprotno. Prijetnje i slabljenje odnosa sa SAD-om. Nervoza u odnosima sa Albanijom i izraz dobre volje sa Srbijom, mjesec dana u vladi, dva povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. Ovo je ogledalo ovog mjeseca vladavine, buka, opasnost i nesigurnost. Kosovo zaslužuje bolje", napisao je Veseli na Facebooku.