Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je odluke koje je vlada na čijem je čelu donela za mesec dana i između ostalog naveo da je doneto mnogo dobrih i važnih odluka.

On je na svojoj Facebook stranici naveo neke od njih, uključujući smanjenje plata u vladi, ali ne i plata u pravosudnom sistemu i Ustavnom sudu, otpuštanja, kao i dodelu sredstava za razne inicijative i projekte.
U postu je napisao da je za mesec dana otkako je zvanično preuzeo funkciju premijera Kosova, vlada  donela mnogo dobrih i važnih odluka.
Evo nekih od njih:
- Plate premijera, potpredsednika vlade, ministara, zamenika ministara i njihovog osoblja prepolovljene su, ali ne i plate pravosudnog sistema i Ustavnog suda.
- Otpušteno je sedam nacionalnih koordinatora.
- Imenovan je Odbor za javno-privatno partnerstvo koji se sastoji od pet ministara.
- Odobrena je Inicijativa Ministarstva finansija i transfera da pregovara o „Sporazumu o eliminaciji dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske utaje u vezi sa dohotkom i oporezivanjem kapitala“ između Vlade Republike Kosovo i Republike Finske, kao i Kraljevinom Holandijom.
- Za projekat GIZ izdvojeno je 29.809,10 evra, sredstva  su obezbeđena za podršku izbeglicama iz Republike Albanije tokom boravka u inovativnom Biznis parku u Prizrenu povodom zemljotresa.
- Odobrena je finansijska podrška za ublažavanje štete od prirodne katastrofe snažne oluje u opštinama Peć i Istok. Prema izveštaju komisije, naneta je šteta u ukupnom iznosu  433.000 evra.
- Usvojen je Pravilnik o oblastima administrativne odgovornosti kancelarije premijera i ministarstava.
- Razrešen je Upravni odbor Centralnog javnog preduzeća „Telekom Kosova“ AD.
- Generalni sekretari ministarstava, na koje je uticala reorganizacija kojom je smanjen broj ministarstava, proglašeni su viškom po važećem zakonu o državnoj službi.
- Ukinuta je Odluka Vlade Republike Kosovo o platama bivših ministara i bivših zamenika ministara nakon isteka mandata.
- Usvojena Inicijativa za zaključivanje Sporazuma o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim postupcima između Republike Kosovo i Republike Francuske, kao i Inicijativa za zaključivanje Sporazuma o izručivanju između Republike Kosovo i Republike Francuske.
- Odobren je zahtev Ministarstva finansija i transfera za dodelu finansijskih sredstava u iznosu od 200 hiljada evra kao finansijska podrška Republici Albaniji, sa ciljem da se pomogne u sanaciji štete od zemljotresa od 26. novembra 2019. godine.
- Predlog Ministarstva finansija i transfera da zatraži odobrenje od predsednika Republike Kosovo da ovlasti ministra finansija i transfera za potpisivanje Sporazuma o saradnji između Republike Kosovo i Evropske unije za učešće u carinskom programu “Customs 2020. “i na drugom programu “EU Fiscalis 2020“.
- Razrešen je Upravni odbor Centralnog javnog preduzeća „Kosovske železnice - Infrakos“ AD,
Ukinuta je Odluka Vlade od 11.09.2018 o odobravanju konceptualnog dokumenta o promeni fiskalne i poljoprivredne politike za proizvodnju duvana i cigareta na Kosovu.
- Sredstva u iznosu od 400 000 € dodeljena su Ministarstvu zdravlja radi sprečavanja mogućih vanrednih situacija zbog epidemije.
- Usvojen je predlog Ministarstva pravde za osnivanje Nezavisne ekspertske grupe koja bi osmislila principe, scenarije i elemente Vetting (Provera) reforme u pravosudnom sistemu, a koja se sastoji od 10 profesionalaca uglavnom iz odgovarajuće oblasti, pod vođstvom Ćerima Ćerimija, člana Venecijanske komisije i univerzitetskog profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini.
- Razrešeni su direktori Nadzornog odbora Centralnog javnog preduzeća „Trepča“.
-  "Naša vlada, odnosno njeni ministri rade neumoljivo i obavljaju ogroman posao", naveo je Kurti.
Neke od odluka koje su donete su:
- Ukinuta je odluka o imenovanju 14 konzula širom sveta.
- Poništen je tender od 110 miliona autoputa Priština-Gnjilane raspisan  bez odobrenja budžeta.
- Poništena je izgradnja naselja u blizini jezera Badovac.
- Ministarstvo za evropske integracije uštedeće 330 hiljada evra svake godine nakon što bude preseljeno u prostorije Vlade Kosova i na taj način neće plaćati zakupninu i komunalije.
- Potpisan je sporazum sa Svetskom bankom da podrži Kosovo sa dotacijom od 2,785 000 dolara namenjenim opštinama za razvoj veština kod mladih.
- Poništene su tri odluke bivšeg ministra za evropske integracije, čime je ušteđeno oko 400 000 eura.
 "Idemo dalje  ...", napisao je Kurti na Facebooku.