Nema vremena za pripremu

Ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca zatražio je na sjednici vlade prošle nedjelje da razmotri mogućnost da se Kosovo ove godine ne prijavi za članstvo u Interpolu, prenosi Lajmi.

Konjufca je izneo taj prijedlog, rekavši da, prema internoj analizi njegovog ministarstva, pozicija se Kosova nije promjenila u pogledu podrške u odnosu na posljednje dvije godine, pa bi se stoga sve završilo istim rezultatom.

On je predložio da se prijava podnese sljedeće godine jer će biti više vremena za pripremu, a i zbog toga što će  skupština Interpola biti održana u Turskoj.

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi kaže da bi bilo bolje izvršiti pripreme prije prijavljivanja, napomenuvši da za to ove godine ne bi bilo dovoljno vremena.

„Rok je kratak i mislim da ne bi uspjeli da iskoristimo lobiranje strateških partnera ili direktno zato što će nam zemlje koje nas nisu priznale biti prepreka“, rekao je Ibishi.

On je ukazao da čak ni mjesto u kom će ove godine biti održana skupština Interpola ne odgovara Kosovu imajući u vidu da većina latino zemalja nije priznaje nezavisnost Kosova.

„Drugi problem je što se skupština Interpola održava u latino zemljama, a sljedeće godine će biti u Turskoj, pa bi bilo bolje da se pripremimo za sljedeću godinu, imajući to u vidu. Zna se da nas većina latinskih zemalja nije priznala, a znajući i da Rusija i Srbija lobiraju protiv Kosova", rekao je Ibishi.

Na kraju je Ibiši zaključio da je Konjufca bio u pravu kada je u pitanju prijava za članstvo u Interpolu.

Stručnjak za bezbjednost Avni Islami, rekao je da uprkos potrebi za članstvo u Interpolu žestoka kampanja Srbije protiv Kosova i nepovoljan diplomatski položaj Kosova mogu poremetiti planove.

„Prijavili smo se prošle godine i videli da su čak i zemlje koje su nas priznale kao državu bile protiv članstva Kosova u najvećoj policijskoj organizaciji - u Interpolu. Mislim da uprkos činjenici da imamo kancelariju za vezu i da ispunjavamo sve uslove, Kosovo nije u dobroj poziciji zbog ekstremne ofanzive Srbije i njenih saveznika. Kosovo nema dovoljno glasova za članstvo u Inerpolu", rekao je.

On je dodao da je Ministarstvo spoljnih poslova procjenilo da matematički ne može da se bude dio te organizacije.

"Mislim da su ministar spoljnih poslova, Glauk Konjufca, i njegovo osoblje matematički izračunali da nema dovoljno glasova za članstvo i zato Kosovo sada ne treba da aplicira za Interpol", rekao je Islami.

On je naglasio da bez sigurnih glasova za članstvo ne bi trebalo podnositi nikakve prijave.

Kosovo nije uspjelo da se pridruži Interpolu ni prošle godine, nakon čega je uslijedilo uvođenje 100 odsto takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi