Jasna poruka svim predstavnicima vlasti

SAD su odlučile da otkažu sve glavne investicione projekte na Kosovu dok Vlada Kosova ne bude ukinula takse na srpsku robu, javio je RTK pozivajuću se na svoje izvore.

Američki ambasador u Njemačkoj Richard Grenell koji je ujedno i specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa za pregovore Kosova i Srbije danas je imao “jasnu i oštru komunikaciju” sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednicom Skupštine Vjosom Osmani, kojima je „jasno stavio do znanja“, da su SAD spremne da investiraju milione na Kosovu ako se taksa otkloni.

„Međutim SAD će otkazati sve projekte dok vlada ne bude uklonila takse i odustala od planova za uklanjanje reciprociteta“, javlja RTK.

Grenell je takođe bio jasan i na Twitteru poručivši da se takse moraju ukinuti kako bi bilo investicija. To je osnovno, poručio je Grenell, retvitujući istvoremeno poruku Petrita Selimija:

„Dalje investicije na Kosovu od strane korporacije milenijumskog izazova planirane su u budžetu Donalda Trumpa. Očekuje se da kompaktni sporazum obezbjedi veliki podsticaj za energetsku infrastrukturu i omogući javno privatna partnerstva za ekonomski rast Kosova“, stoji u poruci Selimija.

Grenell je nakon forimiranja Vlade Kosova imao jasnu poruku da od novih predstavnika vlasti očekuje da će ukinuti takse.

EU nema jasan stav po pitanju reciprociteta

Za razliku od SAD, koje se protive reciprocitetu koji je najavio kosovski premijer Albin Kurti, Evropska unija nije odlučno protiv.

„Za ponovno pokretanje dijaloga potrebno je potpuno povjerenje dveju država, treba napustiti jednostrane akcije poput tarifa i kampanja priznavanja“, rekao je za Gazetu Express portparol Evropske unije, Peter Stano.

Evropska unija, kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, još uvijek nema jasan stav po pitanju reciprociteta koji je najavio premijer Albin Kurti, piše Gazeta.