Po šest ministarstva, tri manjinama

Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova (LDK) postigli su sporazum o formiranju nove Vlade Kosova, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Očekuje se da će u nedelju da potpišu sporazum o zajedničkoj vladi.
Partije Albina Kurtija i Ise Mustafa, postigle su dogovor nakon što su se usaglasile da predsednik Skupštine Gljauk Konjufca, inače iz pokreta Samoopredeljenje, podnese ostavku sa pozicije na koju je izabran 26. decembra.
Ta pozicija je bila uslov LDK za stupanje u vladu sa izbornim pobednikom pokretom Samoopredeljenje, kako bi pripala LDK-u.
Pre nego što se potpiše, o sporazumu treba da se izjasne organi dve partije.
Na osnovu tog sporazuma, Samoopredeljenje i LDK vodiće po šest ministarstva, dok će tri pripasti manjinskim zajednicama. To znači da su dve partije povećale broj ministarstva sa 12 na 15.
Mandatar nove vlade lider pokreta Samoopredeljenje predstaviće Skupštini na usvajanje sastav vlade u ponedeljak, 3. februara.
Članica predsedništva Samoopredeljenja Arberie Nagavci rekla je kratko za RSE da će Kosovo 3. februara 'dobiti vladu Kurti'.
Za izglasavanje vlade, potreban je 61 od 120 glasova u Skupštini Kosova. Samoopredeljenje i DSK zajedno broje 57, a formiranje vlade očekuje se da će podržati i pojedini poslanici manjinskih zajednica kojih je ukupno 20.
Pregovori dvije stranke trajali su skoro četiri mjeseca, koliko je prošlo od vanrednih izbora 6. oktobra prošle godine.