Vlada će imati 15 ministarstava

Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova postigli su danas dogovor o formiranju Vlade Kosova, saznaje Koha Ditore, a po sporazumu vlada će imati 15 ministarstava.

Premijer će biti lider Samoopredjeljenja Albin Kurti, a mjesto predsjednika parlamenta ta stranka prepustiće Demokratskom savezu Kosova, nakon što sadašnji predsjednik parlamenta Glauk Konjufca podnese ostavku i pređe na drugu visoku vladinu funkciju, prenosi Koha Ditore.

Takođe je Samoopredjeljenje dalo garancije LDK, pisano obećanje da će podržati njihovog kandidata za predsjednika Kosova kada Hashimu Thaçiju istekne mandat sledeće godine.

Kako prenosi portal KosovoOnline, na osnovu sporazuma vlada će imati, kako je utanačeno, 15 ministarstava od kojih će šest pripasti Samooopredjeljenju, šest LDK, dva će dati Srpska lista, što proizilazi iz ustavne obaveze ukoliko vlada ima više od 12 ministastava, dok će jedno ministarsko mjesto biti iz stranaka manjina.

Na ovaj način, na samo dan pred istek zakonskog roka za mandatara Albina Kurtija, okončana je neizvjesnost i Kosovo će u ponedjeljak na sjednici Skupštine ipak dobiti novu vladu.

Pregovori dvije stranke trajali su skoro četiri mjeseca, koliko je prošlo od vanrednih izbora 6. oktobra prošle godine.