Pobjedničke partije nikada bliže

Postoji pozitivan napredak u pregovorima Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova (LDK), pa se očekuje da danas bude postignut sporazum o koaliciji.

Gazeta Express piše da pobjedničke partije na izborima nikada nisu bile bliže formiranju vladajuće koalicije. Dvije partije pokušavaju da riješe spor oko pozicije predsjednika Skupštine Kosova koja je dodjeljena Glauku Konjufci.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske pregovaračkim timovima iz obje stranke, Gazeta Expres navodi da postoji "pozitivan napredak" i da se očekuje postizanje dogovora između Samoopredjeljenja i LDK.

Gazeta ističe da se ulažu titanski napori za rješavanje spora između dvije stranke oko pitanja predsjednika Skupštine Kosova. Navode da je zamjenik lidera LDK Lutfi Haziri u odigrao pozitivnu ulogu kako bi se postigao sporazum.

Stranka Albina Kurtija i partija koju predvodi Isa Mustafa vjerovatno će napraviti vladu u ponedjeljak 3. februara, za kada je zakazana sjednica Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da se glasa o novoj vladi.

Predsjedništvo Skupštine Kosova usvojilo je zahtjev za sednicu, koji je podneo lider Samoopredjeljenja Albin Kurti, mandatar za formiranje vladinog kabineta.

Kurti je dobio mandat od predsjednika Hashima Thaçija 20. januara i tražio da Skupština Kosova sazove sjednicu dan prije isteka 15-dnevnog ustavnog roka za formiranje vlade.

Njegov zahtjev je uslijedio iako još nije postignut očekivani dogovor sa LDK o formiranju vlade.

Dvije stranke pregovaraju o formiranju vladajuće koalicije gotovo od izbora prošle jeseni.