PROPUSTI NE JENJAVAJU

Kosovo i ovu godinu završava bez značajnog poboljšanja u socijalnim, obrazovnim, ekonomskim i zdravstvenim aspektima, kao i bez uvođenja vizne liberalizacije i bez novih priznanja nezavisnosti Kosova, piše Zëri.

Ne uvođenje vizne liberalizacije za građane Kosova, ne učlanjenje u Interpol i loši rezultati PISA testiranja, samo su neki od propusta s kojima se Kosovo suočilo u 2019.

Kako piše list, građani su 6. oktobra glasali za promjene, kažnjavajući prethodnu vladu i doneli pobjedu opoziciji, ali dvije stranke koje su počele pregovore nakon izbora, Samoopredjeljenje i DSK, još nisu postigle konačni dogovor.

Odlazeću godinu obilježila je i loša diplomatija, koja nije uspjela da donese novo priznanje nezavisnosti Kosova. Kao rezultat tih neuspjeha, opozicione stranke tokom šestog zasjedanja parlamenta, DSK i Samoopredjeljenje, više puta su upozoravale na pad vlade.

Ali kraj vlade označio je sam premijer Ramush Haradinaj, koji je u julu podneo ostavku bez ikakve najave. Njegova odluka uslijedila je nakon poziva za saslušanje koji je dobio od Specijalnog suda.

Kao rezultat toga, početkom oktobra Kosovo je izašlo na vanredne izbore, iz kojih je Samoopredjeljenje izašlo kao pobjednička stranka.

Odmah nakon izbora, ta stranka je počela pregovore o postizanju sporazuma o koaliciji sa DSK. Ali još nema dogovora, uprkos činjenici da je poslanik Samoopredjeljenja Glauk Konjufca već izabran za predsjednika Skupštine Kosova, piše list Zëri.

Izvor: Kosovo Online/Zeri