Iznenađenje za sve?

Uprkos višemjesečnim najavama zvaničnika pobjedničkih stranaka na nedavno održanim izborima na Kosovu – Samoopredjeljanja (LVV) i LDK, da će pozicija predsjedavajućeg skupštine pripasti LDK, na iznenađenje mnogih, a i same Vjose Osmani, koja je bila najavljivana kao najvjerovatnija predsjednica sedmog saziva parlamenta, do toga nije došlo.

Zamjenica predsjednika LDK u sinoćnom gostovanju u Pressingu na T7, rekla je da poslanici iz redova njene stranke nisu znali kako će LVV postupiti na konstitutivnoj sjednici Skupštine Kosova, tj. da će Albin Kurti nominovati za predsjednika ovog najvišeg zakonodavnog tijela člana Samoopredjeljenja – Glauka Konjufcu.
"Kad smo otišli u skupštinu, pokušali smo da otkrijemo šta se dešava", rekla je Osmani, ali i dodala da "odgovor nismo dobili", prenosi Gazeta Express.
Odabir Konjufce za predsjedavajućeg skupštine definisala je kao "težak udarac u odnosima LDK i LVV".
Otkrila je da je LDK tražio od Samoopredjeljenja još nedjelju dana vremena kako bi pokušali da postignu dogovor, ali i da je Samoopredjeljenje to odbilo.
U danu konstituisanja sjednice, Albin Kurti, saopštio je da LVV ne želi, poput stranaka "ratne koalicije" da blokira uspostavljanje institucija, zbog čega su i imenovali sopstvenog kandidata za predsjedavajućeg Skupštine.
S druge strane, lider LDK, Isa Mustafa, čiji su poslanici podržali predlog LVV i dali neophodnu skupštinsku većinu za izbor Konjufce, takođe je izjavio da su takvim potezom LVV svi koalicioni dogovori "pali u vodu".
LVV i LDK nisu uspjeli da dogovore ni predizbornu ni postizbornu koaliciju, a višenedjeljne pregovore o postizbornoj koaliciji u najvećoj mjeri je osujetio zahtjev LDK da LVV podrži njihovog kandidata za kosovskog predsjednika kada Hashimu Thaçiju istekne mandat naredne godine, ali i resor Ministarstva unutrašnjih poslova.