I dalje spremni za pregovore

Lider Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isa Mustafa izjavio je večeras da pregovori nisu propali, kako je rekao Albin Kurti, već da je u stvari propala strategija Pokreta Samoopredjeljenje, kojom je trebalo okriviti LDK.

"Za LDK i za mene pregovori nisu propali. Strategija Samoopredjeljenja nije uspjela da obezbjedi u javnosti epitet principijelne i velikodušne strane u pregovorima i da prebaci krivicu na LDK", naveo je Mustafa u postu na Facebooku.  
Mustafa je naveo da pregovori sa Samoopredeljenjem nisu bili laki i da je partner za stolom, u nekim slučajevima, ignorisao pravila koja su dogovorena.
“Za LDK i za mene pregovori nisu propali. Strategija Samoopredeljenja da obezbedi u javnosti epitet principijelne i velikodušne stranke u pregovorima i da optuži LDK za neuspeh nije uspela”, istakao je Mustafa.
On je dodao da nijedna njihova tvrdnja ne može i ne sme biti tretirana kao zahtev za Samoopredeljenje, jer Samoopredeljenje nije osvojilo sve već oko 1/4 glasova i više, i skoro isto toliko koliko je osvojio i LDK.
Stoga su se naši zahtevi sastojali i sastojaće se od uravnotežene podjele odgovornosti, u skladu sa ishodom izbora 6. oktobra, poručuje lider LDK i podsjeća da je Samoopredjeljenje 6. oktobra dobilo jedan poslanički mandat više od njegove stranke, da ukloni PAN a ne da izaziva LDK.
“LDK i ja nastavićemo da radimo na tome da napravimo promenu koju su zahtevali građani Kosova 6. oktobra. Naravno, ne zanemarujući pokušaje da se na DSK prebaci krivica za ambicije koje nadilaze građanski legitimitet Pokreta Samoopredeljenje”, smatra Mustafa.
Današnju video poruku, Albin Kurti i Samoopredeljenje, pre nego što su je obajvili pred građanima, trebalo je da pošalju nama u LDK, jer nas smatraju partnerom, kaže Mustafa.
“Za razliku od njihovih javnih izjava, Samoopredeljnje je večeras nagovestilo da je spremno da se založi za podršku kandidatu koji bi predložio DSK za predsednika Kosova, samo da će tražiti veći udeo u vladi. Ovo nije princip, već pokušaj da se dobije više”, ocjenjuje Mustafa.
Mi mislimo, nastavlja on, da izbalansirana podela odgovornosti, u skladu sa izbornim rezultatima, rezultira ovom formulom, predsenik parlamenta, predsednik (zemlje), kada to mesto ostane upražnjeno, a polovina vlade treba da pripada DSK, ako Samoopredeljenje želi podršku LDK kako bi mu bilo povereno liderstvo izvršne vlasti i polovinu ministarstva.
“U suprotnom, sporazum bi bio neuravnotežen i ne bi osigurao stabilnost vladanja ili demokratsko funkcionisanje glavnih institucija. Samoopredeljenje je počelo to da shvata  i nadam se da ćemo u narednim danima sesti i definisati sve aspekte. Ustavno pravo i obaveza padaju na prvu stranku (koja je pobedila na izborima), kao i odgovornosti za pronalaženje rešenja i izgradnju novih institucija”, kaže on.
Spremni smo za pregovore, zaključuje lider LDK.