Odbio liberalizaciju!

Premijer Albanije Edi Rama rekao je u emisiji "Zona debate", gostujući kod novinara Batona Haxhiua, da je razočaran odbijanjem predsjednika Hashima Thaçija da prisustvuje balkanskom šengenskom samitu u Tirani ovog vikenda.

Rama je kritikovao Thaçija, koji je njegov dugogodišnji snažan saveznik u Prištini.

"Žao mi je Hashima Thaçija koji pravi piruetu od 360 stepeni i pada na svoju prethodnu poziciju. Bio je za stolom sa Srbijom i sada kaže da neće sjedeti sa Srbijom jer nas ona ne priznaje. Ovo je jedan virus koji rizikuje da dođe do svih i počne utrka ko je veći patriota. Zašto bi mi oni rekli da sam izdajnik? Ovo sam ja?”, izjavio je Rama, povisivši ton.

Rama je bio oštar i prema odlazećem premijeru Kosova, Ramushu Haradinaju.

"Kosovo je osuđeno taksama, a Srbija je pobijedila nakon što je preuzela ulogu žrtve. Takse su bile sredstvo da se nešto dobije i ne bi ih trebalo vraćati svrsi. "Zlatna" prilika stigla je u Berlin kada je Macron rekao Ramushu: "daj nam mogućnosti, meni i ovoj... a sa strane je bila Angela Merkel a ne Anduena, da suspendujemo takse na 4 mjeseca. Ne kažem vam da ih ukinete, ali suspendirajte ih kako biste uvjerili druge zemlje, a ja ću vam zauzvrat dati liberalizaciju viza. Danas biste putovali bez viza, Baton. Tako je i kada ste u politici kratkovidi", rekao je Rama.