ULTIMATUM

Domaći dnevni listovi pišu danas da međunarodna zajednica pojačava pritisak na Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova da ne odlažu formiranje novih institucija Kosova.

Kosovo su juče posjetila dva njemačka poslanika Peter Bayer I Christian Schmidt, podsjećaju  i dodaju da je međunarodna zajednica Samoopredjeljenju i DSK postavila ultimatum da što prije formiraju novu vladu, a istu poruku prenela i šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalia Apostolova.

Koha izvještava da je zastoj razgovora između Samoopredjeljenja i DSK pokrenuo međunarodnu zajednicu, a njemački poslanici su bili i direktniji u izjavi da „nije vrijeme da se odlučuje o predsjedniku, već da se formira vlada“.

Takođe, taj dnevni list piše da se dan nakon što se DSK „zabarikadirala“ na zahtjev za dobijanje funkcije predsjednika, šefovi misija EU na Kosovu izdali su zajedničku izjavu u kojoj su rekli da su izbori 6. oktobra građanima Kosova dali mogućnost da glasaju i biraju svoje predstavnike.

„Vjerujemo da će Samoopredjeljenje i DSK postići neophodni konsenzus za prevazilaženje preostalih izazova“, piše u zajedničkom saopštenju šefova misija EU na Kosovu.

Njemački zvaničnici su poručili da su dvije strane ostave po strani tehničke detalje i postignu koalicioni sporazum.

Bayer je rekao da, ukoliko postoji politička volja za formiranjem vlade, stranke ne bi trebale biti zaokupljene tehničkim detaljima, već treba da vjeruju jedna drugoj.

„Pozovite jedni druge, odredite datum za razgovore i sklopite koalicioni sporazum“, rekao je Bayer.

U međuvremenu, Schmidt je rekao da sada nije pravo vrijeme da dvije stranke razgovaraju o funkciji predsjednika i rekao da treba postojati uzajamno poverenje.

„Važno je imati stabilnu vladu i bez taktičkih igara. Mislim da španski model nije nešto što treba imitirati. Najvažnije u politici je imati povjerenje i odgovornost“, rekao je Schmidt.

Ipak, kako u svom tekstu konstatuje Gazeta Express, ni pored ovih apela iz međunarodne zajednice, danas neće biti sastanka između Albina Kurtija i Ise Mustafe, što je potvrdio i portparol Samoopredjeljenja Arlin Manxhuka, koji je rekao da još uvijek nema nikakve informacije o sastanku.

Posljednji put, podsjeća Gazeta, Kurti i Mustafa sastali su se prošle subote, a sastanak koji je trajao 3 sata, završen je bez dogovora.

Izvor: Kosovo Online/Zeri