Politički lideri Kosova su u potpunosti bojkotovali inicijativu

Kosovski politički lideri su u potpunosti bojkotovali inicijativu albanskog premijera Edija Rame, koordinisanu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da se stvori "balkanski mini Šengen", prenosi Gazeta Express i dodaje da Samoopredjeljenje smatra da je te susrete trebalo suspendovati.

Kosovo nije prisustvovalo sastancima u Novom Sadu i Ohridu, a odbilo je da prisustvuje samitu u Draču koji je najavljen za 20. i 21. decembar, pod pokroviteljstvom Edija Rame.

To je potvrdio i predsjednik Kosova Hashim Thaçi, koji je naveo da neće učestvovati zbog Srbije.

Inicijativi "mini Šengena" usprotivili su se i Pokret Samoopredjeljenje (PS) i Demokratski savez Kosova (DSK), stranke koje dogovaraju vladajuću koaliciju, koja će voditi Kosovo u naredne četiri godine.

Lider DSK Isa Mustafa je ocjenio da je ta inicijativa pokušaj stvaranja "male Jugoslavije", dok je lider PS Albin Kurti, za koga se očekuje da će biti premijer, rekao da je Edi Rama požurio kada i da se o takvoj inicijativi konsultovao sa Srbijom pre Kosova.

Iz PS smatraju da bi bilo dobro za Albaniju da suspenduje inicijativu "balkanskog mini Šengena" zbog aktuelne situacije na Kosovu.

"Mi mislimo da bi bilo dobro da u ovom periodu, kada je Kosovo u tranziciji, suspendovati takvu inicijativu, posebno Albanija, koja treba da bude država koja najviše sarađuje sa Kosovom. Ne treba žuriti sa takvim sastancima i samitima, a ipak se žuri “, rekao je član Predsjedništva PS Arber Zaimi.

Između ostalog, on je rekao da regionalne inicijative ne treba unapred da budu odbačene i najavio da će nova vlada na čelu sa Albinom Kurtijem, Srbiji uvesti mjeru reciprociteta.

"Regionalne inicijative i multilateralni međudržavni sporazumi ne treba da se apriori odbace, ali kao što smo rekli, treba predvideti primjenu reciprociteta između Kosova i Srbije. Nova kosovska vlada će u saradnji sa međunarodnim partnerima uspostaviti recipročne odnose sa Srbijom. Reciprocitet je princip na kojem počivaju svi međunarodni odnosi", dodao je Zaimi.

Što se tiče činjenice da je Rama pozvao predsjednika Thaçija, a ne Albina Kurtija kao vjerovatnog premijera, Zaimi kaže da poziv drugih ličnosti ima simboličnu ulogu, jer predsjednik ne može biti dio potencijalnog dogovora koji bi kasnije mogao imati bilo kakav uticaj na rad vlade.

Američki specijalni predstavnici Mathew Palmer i Richard Grenel su takođe razgovarali o inicijativi Rame i Vučića za "mini Šengen".

Palmer je rekao da u takvoj inicijativi ima prostora za Kosovo, dok Grenel smatra da bez Kosova nema "mini Šengen"-a.  
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express