Zastoj u pregovorima

Od objavljivanja preliminarnih rezultata CIK-a 7. novembra predstavnici i lideri Samoopredjeljenja i LDK nastavili su sastanke radi postizanja dogovora o formiranju vladajuće koalicije, ali ni više od dva mjeseca od izbora te dvije stranke nisu postigle sporazum, navodi Koha.

Zastoj u razgovorima i sukob oko funkcije predsjednika koju traži LDK, učinili su da društvena mreža Facebook posljednjih nedjelja bude preplavljena reakcijama mnogih građana.

Osobe na funkcijama u institucijama, ali i obični građani, izrazili su svoje oštre stavove o ovim razgovorima, a sastanci lidera Samoopredjeljenja i LDK komentarišu se i satirom i humorom.

Građani očekuju da će biti postignut sporazum između Samoopredjeljenja i LDK, ali smatraju da mjesto predsjednika ne bi trebalo da bude dio razgovora, jer kandidat ne bi trebalo da bude iz stranačkih redova.

Dok Samoopredjeljenje i LDK, čak i nakon mnogih sastanaka, nisu postigli konačni dogovor, predsjednik Hashim Thaçi je sazvao konstitutivnu sjednicu Skupštine za 26. decembar, podsjeća Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore