Slučaj Bratislav Nikolić

Četvorogodišnji mandat u Skupštini Kosova imaće i Branislav Nikolić, o kojem mediji izvještavaju kao o bivšem agentu BIA-e i koji je do juna ove godine obavljao funkciju savjetnika predsjednika Kosova Hashima Thaçija. Smjenjen je sa te funkcije nakon navoda koji su ga povezivali sa srpskom tajnom službom, piše Koha Ditore.

Međutim, njegovo nepotvrđivanje na mjestu poslanika, zakonski je nemoguće i to zbog odluke Vrhovnog suda koji je na izborima 2017. presudio da se nepotvrđivanje mandata kandidata osuđenih konačnom presudom ne može izvršiti, ako sud prilikom osude dotične osobe ne donese dopunsku presudu, pri čemu zabranjuje obavljanje funkcije.

Koha nije uspjela da razgovara o ovom pitanju sa Nikolićem.

Čak su i pravni eksperti rekli da ne postoji zakonska mogućnost da Nikolić izgubi mjesto u parlamentu.

Predsjednik Vrhovnog suda Enver Peci rekao je za Kohu da nepotvrđivanje bez sudske zabrane vršenja funkcije nema zakonsku osnovu i neustavno je.

"Ništa se nije promjenilo u zakonodavstvu. Bez da sud izrekne dodatnu kaznu, koja zabranjuje bilo kome da obavlja funkciju, nijedna druga institucija to ne može učiniti", rekao je Peci.

Viši istraživač Instituta za pravdu Kosova, Ehat Miftaraj, rekao je da Nikolić ne može biti uklonjen iz parlamenta, sve dok protiv njega ne bude donesena sudska odluka.

"Prema praksi koju je 2017. godine izgradio Vrhovni sud Kosova, to se ne može dogoditi", rekao je Miftaraj.

Izvor Koha/Kossev